• Turkhane Logo

Salgından sonra Türkiye’de 10 milyon kişi işine dönemeyecek

Türkiye’de etkisini arttıran koronavirüs nedeniyle günlük yaşam durma noktasına geldi. Birçok iş yerinin kapısına kilit vuruldu, çalışanlar izne gönderdi.

11:48 21 Nisan 2020 Salı
Salgından sonra Türkiye’de 10 milyon kişi işine dönemeyecek
Türkiye’de etkisini arttıran koronavirüs nedeniyle günlük yaşam durma noktasına geldi. Birçok iş yerinin kapısına kilit vuruldu, çalışanlar izne gönderdi.



TÜRMOB’un hazırladığı salgın raporuna göre Türkiye’de 10 milyonun üzerinde kişi salgın sonrası işine dönemeyecek.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) hazırladığı “Korona Salgınının Türkiye Ekonomisine Etkisi Değerlendirmeler Ve Öneriler Raporu”, salgının oluşturduğu ekonomik krizin 10 milyonu aşkın kişiyi işsiz bırakabileceğini ortaya koydu.


İŞVERENLER DE İŞİNİ KAYBEDİYOR

Sadece başkasının yanında çalışanların değil, işverenlerin de işsiz kalmaya başladığına vurgu yapılan raporda, “Hizmetler sektörü içerisinde başta turizm, lokanta, eğlence sektörleri olmak üzere her alanda işler durdu. Bu nedenle, hizmetler sektöründe yer alan çalışanların yarıdan fazlasının işini kaybetmiş olmaları olasılığı bulunuyor. Böyle bir durumda Türkiye, yılın üçüncü çeyreğinde 10 milyonu aşan yeni işsiz sayısı ile karşılaşabilir” denildi.

TÜRKİYE’DE YARDIMLAR SINIRLI KALDI

Gelişmiş ülke hükumetlerinin, gelirsiz kalan tüm kitlelere doğrudan gelir aktarımı niteliğinde önlemler alırken, Türkiye’de ise bu önlemlerin “en düşük emekli maaşını 1500 TL’ye çıkarmak”, “65 yaş üzeri muhtaç olanlara ayda 1000 TL ödemek”, “kısa çalışma ödeneğini devreye sokmak” ile sınırlı kaldığına dikkat çekildi. Raporda, şu ifadeler yer aldı: “Bu krizden en fazla etkilenen kesimlerin başında esnaf geliyor ancak yaklaşık 2 milyon oldukları düşünülen esnaf için alınan tedbirler zayıf. İşletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri, özellikle KOBİ’ler için zorlaştı. İnsanları açlığa ve çaresizliğe karşı korumak artık kamusal bir sorumluluk” denildi.

İŞİNİ KAYBEDENLERE NAKİT DESTEK VERİLMELİ

TÜRMOB’un raporunda evde kalmak zorunda olanların zorunlu ödemelerinin üstlenilmesi önerilirken, ayrıca şu önerilerde bulunuldu: “Gelirsiz kalanlara mutlaka nakit destek verilmeli. Maaş, vergi, elektrik, su gibi ödemelerde ilave destek sağlanmalı. İşsiz kalanlara hayatlarını idame ettirebilecek bir ücret sağlanmalı. Başta esnaf ve küçük orta boy işletmeler olmak üzere, nakit akışı bozulan bütün işletmelere nakit akımı yaratılmalı. İflasların, bankaları etkileyerek, sonraki aşamanın bir finansal kriz süreci olacağı dikkate alınarak, finansal sisteme sağlanacak destekler ile bu durum engellenmeli.”

Son güncelleme: 11:48 21.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı