• Turkhane Logo

Salgın Anadolu'yu sardı: Hastaneden sanayi devine konkordato ilanları...

Ekonomik krizin simgelerinden biri hâline dönüşen konkordatolar, son dönemde bir kez daha tırmanışa geçti.

08:53 24 Temmuz 2019 Çarşamba
Salgın Anadolu'yu sardı: Hastaneden sanayi devine konkordato ilanları...
Ekonomik krizin simgelerinden biri hâline dönüşen konkordatolar, son dönemde bir kez daha tırmanışa geçti.



Hemen her gün farklı şirketlerin konkordato ilan ettiği haberleri geliyor.

TÜIK temmuz ayı verilerine göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2019 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,4 arttı.


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde1,1 arttı. Yİ-ÜFE yüzde 25 olunca, yüzde 14 ciro artışı kâr marjının daralması ve firmaların tedarikçi ve bankalara ödeyeceği nakit akımının daralması anlamını taşıyor.

Para Analizde yer alan habere göre, büyük kentlerde mukim büyük firmalar bankalarla anlaşıp borçlarını ötelerken, Anadolu’dan konkordato dalgası yükseldiği belirtiliyor.

ABD ile patlak veren yaptırım krizinin ardından konkordatolar da patlarken binlerce şirket bu yola başvurdu.

Birçok şirket için ise konkordato da yetmedi, konkordatoları iflas ilanları takip etti.

Haberde yer alan bilgilere göre, Merkezi Çayırova’da bulunan Has Makina adlı şirket, konkordato istedi.

Şirket için üç ay geçici mühlet kararı verildi. Girdiği darboğazdan çıkmayan şirket başvurusunu Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptı.

Konkordato başvurusunu değerlendiren Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi, Has Makina Anonim Şirketi hakkında üç ay süre ile geçici mühlet kararı vererek, geçici komiser olarak mali müşavir Sebahattin Bal’ı atadı. Firma ile ilgili diğer duruşma 7 Ekim’de yapılacak.

Konya Barosu Başkanı Av. Mustafa Aladağın Anadolu’da Bugün gazetesine verdiği bilgilere göre, Konya’da açılan icra dosya sayısı 2018 yılına oranla yüzde 10 civarında artarken, 2019 yılının ilk 7 ayı içerisinde işleme konulan icra dosya sayısı 85 bini geçti.

İzmit Özel Poliklinik Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi adıyla faaliyet gösteren, Yaşar Ellialtı’nın sahibi olduğu özel Kocaeli Tıp Merkezi’nin uzun süredir maddi zorluklar yaşadığı biliniyordu.

Özel Kocaeli Tıp Merkezi, Kocaeli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato başvurusunda bulunmuştu. Mahkeme, hastanenin konkordato şartlarını taşıdığına hükmederek konkordato talebini kabul etti.

Hasteneden yapılan açıklamada, Konkordato mühleti içerisinde özellikle çok az sayıdaki Ulusal Sermayeli Bankalara ve piyasaya olan borçların ödenmesi sureti ile hastalarımızın mağdur olmaması için her türlü önlemler alınacaktır. Müvekkilimiz polikliniği ve hastanesinde tüm Doktorları ve 291 personeli ile sorunsuz biçimde hizmet vermeye devam etmektedir” dendi.

Son güncelleme: 08:53 24.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı