• Turkhane Logo

Ruslar Denizbank’ı Birleşik Arap Emirlikleri’ne devrediyor

BDDK, Denizbank’ın Rus Sberbank’tan Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Mankası Emirates NBD Bank PJSC’ye devrine ilişkin yapılan başvuruyu uygun bulduğunu açıkladı.

20:02 29 Haziran 2019 Cumartesi
Ruslar Denizbank’ı Birleşik Arap Emirlikleri’ne devrediyor
BDDK, Denizbank’ın Rus Sberbank’tan Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Mankası Emirates NBD Bank PJSC’ye devrine ilişkin yapılan başvuruyu uygun bulduğunu açıkladı.





Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) yapılan açıklamada, “Denizbank’ın yüzde 99,85 hissesinin Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Emirliğinde kurulu Emirates NBD Bank PJSC’ye (ENBD) devrine ilişkin yapılan başvuru, Bankacılık Kanununun 18’nci maddesi çerçevesinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 27 Haziran 2019 tarih ve 8426 sayılı Kararı ile uygun bulunmuştur” denildi.


Emirates NBD ve Rus Sberbank, Nisan ayında Denizbank hisselerinin yüzde 99,85’inin Emirates NBD’ye satışı konusunda 15,48 milyar TL bedel üzerinden yeniden düzenlenen hükümler çerçevesinde anlaşmışlardı.

ZORLU 2006’DA DEXIA’YA SATMIŞTI

Denizbank ilk olarak 2006’da Zorlu Grubu tarafından Belçika merkezli Dexia’ya satıldı. Dexia, bankanın yüzde 75’ini o dönem 2.4 milyar dolara satın almıştı. Dexia’nın iflası sonrası 2012’de banka Rus Sberbank çatısı altına girdi.

Rusya’nın en büyük devlet bankası olan Sberbank, Denizbank’ın yüzde 99,85 hissesi için 3,5 milyar dolar (O dönemki kurla 6,47 milyar lira) ödemişti.

Denizbank aktif büyüklüğü açısından Türkiye’nin en büyük dokuzuncu bankası konumunda.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük bankası olan Dubai merkezli Emirates NBD ise varlıkları bakımından Orta Doğu’nun en büyük bankalarından birisi.

TÜRKİYE – BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ TARİHİNİN EN KÖTÜ DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYOR 

Devrin gerçekleştiği bu dönemde ise Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri ilişkileri tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor.

Mısır ve Müslüman Kardeşler konularında ters düşen iki ülke Libya konusunda da oldukça farklı bir politika izliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ile birlikte Libya’da Halife Hafter ve onunla birlikte hareket eden Lübya Ulusal Ordusu’nu destekliyor. Türkiye ise Hafter ve Libya Ulusal Ordusu’na karşı savaşan Ulusal Mutabakat Hükümetini destekliyor. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri destekledikleri gruplara silah yardımı ve lojistik destek de sağlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri, ülkede düzenlenen Filistin toplantısını takip etmek isteyen Anadolu Ajansı muhabirlerine vize vermeyerek ülkeye girişine izin vermemişti.

Son güncelleme: 20:02 29.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı