• Turkhane Logo

Rezerv yok, Erdoğan tıkandı!

İktidar temsilcileri, kamuoyunun “Merkez Bankası’nın kasasındaki 128 milyar dolar nerede?” sorusuna cevap vermekte zorlanıyor.

10:11 11 Mart 2021 Perşembe
Rezerv yok, Erdoğan tıkandı!
İktidar temsilcileri, kamuoyunun “Merkez Bankası’nın kasasındaki 128 milyar dolar nerede?” sorusuna cevap vermekte zorlanıyor.



KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Şubat’taki grup toplantısında, söz konusu paranın ‘büyük bir bölümünün salgınla mücadele için’ kullanıldığını ileri sürmüştü. Ancak aynı Erdoğan dün, “Tutturmuşlar ‘Şu kadar para nerede?’ O kadar para hepsi bu milletin hazinesinde ve Merkez Bankası’nda. Kaybolan bir şey yok. Eğer kayıp varsa, bunlar sizdedir,” ifadelerini kullandı.

AKP rejimi hiç olmadığı kadar zorda! İşsizlik TÜİK rakamlarına göre bile yüzde 29’a yükselmiş durumda. İşsiz sayısı 10 milyon civarında. Dış borç 435 milyar dolardan fazla. Kısa vadeli dış borç stoku ise Merkez Bankası’nın son açıklamasına göre 189 milyar dolara yakın. Enflasyon yüzde 35’lerde. Kredilerle sözde büyüyen ekonomi inanılmaz bir kırılganlığa sahip. Dolar kuru sadece iki haftada yüzde 3 civarında değer kazanarak 7,75’ın bile üzerine çıktı. Dün itibariyle 7,60’ın altına indi. Şimdi gözler 18 Mart’taki PPK toplantısına çevrildi. MB faizi artıracak mı artırmayacak mı merak konusu…


YALANLARI, YENİ YALANLARLA ÖRTÜYOR

Bütün bunların yanında iktidarın bir de Merkez Bankası rezervleriyle ilgili sorulara cevap vermesi gerekiyor. Temel soru şu; 128 milyar dolarlık rezerv ne oldu? Paralar nerede? İktidar temsilcileri bu basit soruya cevap vermekte zorlanıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Şubat’taki grup toplantısında, “Kılıçdaroğlu’nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü salgınla mücadelede kullanılmıştır.” demişti. Peki bu doğru muydu?

SATIŞ PANDEMİDEN 1 YIL ÖNCE BAŞLADI

128 milyar dolarlık bir rezervin ‘büyük’ bölümünün salgında kullanılmış olma ihtimali var mı? Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı (eski bankacı) Kerim Rota’ya göre rezerv satışları 2019 mart ayında başlıyor. Yani pandemiden tam bir yıl önce. Rota, “Tam rakam 126.3 milyar dolardır. Bunu Merkez Bankası’nın bilançosundan hesaplıyoruz. 2019 marttan 2019 aralık ayına kadar yaklaşık 30 milyar dolar zaten satılmıştı. Daha pandemi uğramadan. Pandeminin gelmesiyle beraber, faizi düşürüp cari açığı artırıp kurları da bastırmaya kalkınca makine çatladı. 2020 yılında da yaklaşık 90 milyar satış gerçekleştirildi.” diyor.

KAYBOLAN BİR ŞEY YOK!

AKP’li Erdoğan dün partisinin grup toplantısında yine bu konuya değindi. Ancak bu kez söz konusu paranın kasada durduğunu söyledi. Erdoğan, “Şu kadar para nerede’ diyorlar, Merkez Bankası’nda kaybolan bir şey yok.” ifadelerini kullandı. ‘Şu kadar para’ dediği miktar 128 milyar dolar! Bir kaç saniye sonra ise “Şu anda da yine döviz rezervimiz kendini toparlamaya başladı,” diye konuştu. Para yerinde duruyorsa, rezerv neden toparlanma ihtiyacı duyuyor?

MERKEZ KASASINDA 1 DOLAR BİLE YOK!

Gerçekte durum nedir? MB’nin kendi rakamları bile Erdoğan’ın yalan söylediğini gösteriyor. MB’nin kasasında bırakın 128 milyar doları, 1 dolar bile yok! Çünkü o dolarlar Erdoğan’ın ‘faiz’ inadı nedeniyle doları baskılamak için ‘satıldı’. Kimin aldığı bile belli değil. Muhalefet ısrarla soruyor ancak cevap yok. Döviz satışını kayıtlı yapmak zorundasınız. Şeffaf olması lazım. Ancak bugüne kadar kime, ne zaman, hangi yöntemle ve ne kadar döviz satıldığı açıklanmadı. İddiaya göre kamu bankalarını kullanarak arka kapıdan satış yapıldı.

Erdoğan, “Kaybolan bir şey yok,” diyor. Ancak MB’nin verilerine göre brüt rezervler 95,6 milyar dolar. Swaplar hariç net rezerv eksi 45 milyar dolar civarında. Net rakam vermeniz mümkün değil zira veriler 3 ay geriden geliyor. MB’nın bütün parası kullanılmış, yetmemiş; üzerine de 45 milyar dolara yakın borçlanılmış!

Son güncelleme: 10:11 11.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı