• Turkhane Logo

Prof. Alkin: Zam haberi verme sanatı...

Üst üste zamlar gelirken, elbette bunun enflasyon hedeflerini bozucu etkisi olup olmayacağı konuşuluyor. Bunu da düşünürken, aklım başka bir duruma da takıldı.

09:03 03 Ekim 2019 Perşembe
Prof. Alkin: Zam haberi verme sanatı...
Üst üste zamlar gelirken, elbette bunun enflasyon hedeflerini bozucu etkisi olup olmayacağı konuşuluyor. Bunu da düşünürken, aklım başka bir duruma da takıldı.



Açıkçası, YEP açıklaması esnasında Bakan Albayrak ‘ın “ekonomideki iyileşmeleri doğrudan vatandaşa yansıtacağız” demesinden saatler sonra elektrik fiyatlarına ciddi oranda bir zam gelmesi zamanlama açısından kesinlikle doğru değildi.

Televizyon programında bünün adeta “sabotaj” olduğunu ifade ettim. Elektriğe yıl başından beri sürekli zam gelmesi zaten can sıkıcı bir konu. Bir de yanlış zamanda açıklanması meselesi çıktı.


YEP Açıklamasınsan sonra gelen tepkilere bakınca, “bu sefer fazla negatif yorum yok” diye sevinmiştim. Çünkü doğruları söylemek kadar, iyi gelişmelerin olmasını da istiyorum. Tam o esnada bir anda gelen zam haberi algıyı bozmaya başladı diyebilirim. Açıkçası benim gibi “bu program hedefleri tutmak zorunda” diyenleri de zor durumda bırakan bir durum oluştu diyebilirim.

Uzun bir zamandır ekonomik konularda kritik karar alan tüm unsurların açıklamalarını koordine etmeleri gerektiğine dair görüşümü tekrarlıyorum. Genellikle EPDK’nın ay sonlarında bu açıklamayı yaptığı da biliniyor ama, aklıma iki soru geliyor:

- İdareden herhangi bir kişinin aklıma bu durum gelmedi mi. Diğer tarafta EPDK böyle önemli bir açıklamanın yapılacağının bilinmesine rağmen neden Bakanlığa haber vermedi ?

- Her türlü mevzuat ve kanunu istediğimiz zaman esnetebiliyorsak, düzenleyici otoritelerin açıklama tarihlerinde bu kadar katı olmanın bir sebebi var mı ?

Yetkililere sorduğumda zam açıklamasından haberdar olmadıklarını ifade ettiler. İşte bu sebeple ısrar ediyorum ve “ekonomi yönetimi daha çok beklentileri yönetmektir” diyorum.

Vazifeyi doğru yapma sanatı...

Özetle, bir talihsizlik oldu. Zam zaten olumsuz bir gelişme. Sebeplerine dikkatlice bakmak lazım. Ancak zamanlama hataları göstere göstere geliyor diyebilirim. EPDK gibi bir düzenleyici otoritenin zam açıklamasını “olumlu havaya ben de katkıda bulunayım” motivasyonuyla yapması mümkün değil.

Bankalar tarafından krediler yeniden yapılandırılan enerji şirketlerinin gelirlerine olumlu katkı yapmak için de olsa, zam haberinin zamanlaması yanlıştı. Enflasyon hedefi ile ilgili şüpheleri hemen artırdı diyebilirim.

Açıklama yapanlar “ben vazifemi yapıyorum” diyebilirler ancak bildiğim tek gerçek şu: Doğru sözü söylemekten çok doğru işi yapmak daha önemli. Bunun için ciddi bir farkındalık gerekiyor diyebilirim.

Son güncelleme: 09:03 03.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı