• Turkhane Logo

Otomotivde umut ikinci yarıya kaldı: İlk iki ay 300 milyon dolar kayıp

Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu yenileyerek üst üste 13’üncü kez ihracat lideri olan ve yılı 31.6 milyar dolarlık ihracatla kapatan otomotiv endüstrisinde bu yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 4 kayıp yaşandı.

12:00 28 Mart 2019 Perşembe
Otomotivde umut ikinci yarıya kaldı: İlk iki ay 300 milyon dolar kayıp
Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu yenileyerek üst üste 13’üncü kez ihracat lideri olan ve yılı 31.6 milyar dolarlık ihracatla kapatan otomotiv endüstrisinde bu yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 4 kayıp yaşandı.

İlk iki ayda euro/dolar paritesinin geçen yıla göre düşük seyretmesinden dolayı oluşan bu kayıp yaklaşık 300 milyon doları buluyor.

Dünyadan Esra Özarpatın haberine göre yılın ilk yarısının bu şekilde devam edeceğini öngören otomotiv endüstrisi, ikinci yarıdan itibaren paritenin geçen yıl ile dengeleneceği ve ihracatta belirlenen hedefin yakalanacağı görüşünde.

Öte yandan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, 2012-2017 arasında sürekli artış gösteren küresel otomotiv üretiminin 2018de durağanlaştığını, bunun yansıması olarak Türkiye’de de üretimin yüzde 8.6, pazar büyüklüğünün ise yüzde 35 gibi ciddi oranda daraldığını açıklamıştı.


Yenigün 2019un daha iyi geçeceği, üretimde mevcudun korunması için çalışılan bir yıl olacağı görüşünde.

Otomotiv yan sanayiinin de 2019 için umutlu olduğu gözleniyor. Öyle ki ana üreticilerin yeni model yatırımlarının getirdiği ivmeyle tedarikçileri de hareketli yıl bekliyor.

Otomotiv endüstrisinin geçen yılı yüzde 11lik artışla 31.6 milyar dolarlık ihracatla kapattığını hatırlatan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, bu yıl sonunda 2018 rakamını aşmayı hedeflediklerini vurguladı. Çelik şu değerlendirmeyi yaptı:

“AB pazarındaki büyüme yavaşlıyor. Brexit süreci ve küresel ticaret savaşları önümüzde risk faktörü olarak duruyor. İran’a yönelik ambargoların ABD tarafından yeniden devreye alınması, ihracatımıza olumsuz yansıyor. Bunlara ek olarak bu yılın özellikle ilk yarısında parite kaynaklı ihracat kaybı yaşanması bekleniyor. Böyle bir konjonktürde, tüm bu zorlukları aşarak 2019u da ihracat artışı ile kapatmayı hedefliyoruz. Bu yılın ilk iki ayında otomotiv ihracatımız yüzde 4 gerileyerek 4.9 milyar dolar oldu. İlk iki ayda euro/dolar paritesinin geçen yıla göre düşük seyretmesinden dolayı oluşan ihracat kaybı yaklaşık 300 milyon dolar. Yılın ilk yarısının bu şekilde devam etmesini, ikinci yarıdan itibaren ise paritenin geçen yıl ile dengelenmesini bekliyoruz. Dolayısıyla 32 milyar dolarlık hedefimizde bir sapma bulunmuyor.”


/

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca da küresel otomotiv üretiminde geçen yıl yaşanan daralma içinde özellikle binek araçlarda azalma gözlendiğini vurguladı. Çin’de ciddi üretim ve satış adedi düşüşleri yaşandığını, bu ülkedeki kötüye gidişin Alman borsasındaki tüm otomotiv kağıtlarında değer kayıplarına yol açtığını anlatan Kanca, şöyle dedi:
 

Yalnız Çin etkisi değil, Brexit, Fransa’daki sarı yelekliler hareketi, İtalya’daki ekonomik kriz gibi sebeplerle Avrupa pazarında da bir önceki senenin iştahı yok gibi. Biz de bu azalmayı biraz daha fazla hissedeceğiz. Beklentiler 2019un ikinci yarısında geçen yılın rakamlarına yönelik bir artışın başlayacağı yönünde.” 



 

Son güncelleme: 12:00 28.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı