• Turkhane Logo

O fabrika iflas etti, bir ilçenin geçim kapısı kapandı!

Trabzon'un Tonya ilçesinin neredeyse tek geçim kapası olan Tonya Süt Fabrikası kapanınca, bir ilçenin geçim kapısı da kapanmış oldu.

10:48 12 Kasım 2018 Pazartesi
O fabrika iflas etti, bir ilçenin geçim kapısı kapandı!
Trabzon'un Tonya ilçesinin neredeyse tek geçim kapası olan Tonya Süt Fabrikası kapanınca, bir ilçenin geçim kapısı da kapanmış oldu.

50 yıldır faaliyet gösteren Tonya Koop süt fabrikası, kısa bir süre önce havlu attı ve kapandı. Böylece fabrikaya süt veren yüzlerce üretici de ortada kaldı. 

Fabrika, neredeyse tüm ilçe halkı için bir ekmek kapısıydı. 

Süt üreticileri ise, fabrikanın yeniden açılmasını talep ediyor.


40 yıldır faaliyet gösteren fabrika kapanınca ne yapacaklarını bilemediklerini söyleyen üreticiler, meseleyi Tonya Belediyesine taşıdı. 

Belediye Başkanı Osman Beşel ise, 1.5-2 milyon TL acil paraya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Fabrikanın tekrar faaliyete geçmesi için ihtiyaç duyulan paranın nasıl temin edileceği ise bilinmiyor. 

Kapanmanın detayları ile ilgili bilgi veren Beşel şunları söyledi:

Fabrika için ’kapandı’ tabirini kullanmadan sorun çözülene kadar üretime ara verildi demek daha doğru olur. Tonya Süt Fabrikası 1969 yılında üç bin üye ile kurulmuş şu anda 2 bin 700 aktif üyesi olan sadece Tonya’nın sütünü işleyen bir fabrika. Kooperatiflerin genel kaderidir. Genelde profesyonel yönetimlere nasip olmayabilirler.

Tonya Süt aslında zarar eden bir kuruluş değil. Üretim giderleri, girdiler, çıktılar dengesi itibariyle kar eden bir kuruluş ancak Türkiye’nin ekonomik gidişine paralel olarak paranın da yönetimini içine koyduğumuz zaman bazen firmalar özel sektör dahi bu tür sıkışık ekonomik dar boğazlara girebiliyorlar. Şu anda Tonya Süt’ün içinde bulunduğu durum böyledir. Ekonomik dar boğaza girmiştir.

Bir süredir zararına çalışması söz konusu oldu. Düşük üretimle çalışıp zarar etmektense sorun çözülene kadar üretime ara verilmesi kararı alındı. Belediye başkanı olarak sorunun çözümü için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Fabrikanın tekrar faaliyete geçmesi için 1.5-2 milyon TL civarında sıcak paraya ihtiyacı var. Bunun tedarik edilmesi lazım.



Son güncelleme: 10:48 12.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı