• Turkhane Logo

‘Nobel’lik performans: Fiyatlar artarken enflasyon nasıl düşebiliyor?’

TÜİK'in açıkladığı tek haneye inen enflasyon verisini ekonomistler inandırıcı bulmadı. Ekonomist Sönmez, "Kasımdan sonra yine çift haneli enflasyon görünür. Züğürt tesellisi ile avunmayın" dedi.

15:50 03 Ekim 2019 Perşembe
‘Nobel’lik performans: Fiyatlar artarken enflasyon nasıl düşebiliyor?’
TÜİK'in açıkladığı tek haneye inen enflasyon verisini ekonomistler inandırıcı bulmadı. Ekonomist Sönmez, "Kasımdan sonra yine çift haneli enflasyon görünür. Züğürt tesellisi ile avunmayın" dedi.





Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.26 arttı. Böylece enflasyon Temmuz 2017’den bu yana ilk kez tek haneye inmiş oldu.


TEK HANELİ ENFLASYON KALICI OLMAYACAK 

Fiyatlar artarken, özellikle akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe art arda zam gelirken, enflasyonun tek haneye düşmesinin kalıcı olmayacağı belirtiliyor.

TÜİK’in açıkladığı eylül enflasyonuna göre, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,99 artış gösterirken, baz etkisiyle yıllık TÜFE yüzde 15,01’den yüzde 9,26’ya geriledi.

MUSTAFA SÖNMEZ: ZÜĞÜRT TESELLİSİ İLE AVUNMAYIN

Ekonomist Mustafa Sönmez, “Beklediğimiz gibi, TÜFE yüzde 1’e yakın arttı. Geçen yılın eylül ayının yüksek TÜFE’si nedeniyle, yıllık TÜFE 9.26 olarak tek haneye indi. Ekimde de aynı şey olacaktır. Ama kasımdan sonra yine çift haneli enflasyon görünür ve yıllığı yüzde 12’den az olmaz. YEP de bunu söylüyor zaten” diyerek, şöyle devam etti:

“Bugün yüzde 9,3 yıl sonunda yüzde 12 olacak TÜFE ile kimse teselli bulmasın. Emsal hangi ülkede yüzde 3-4’ün üstünde enflasyon var. Bu haliyle bile Türkiye devasa enflasyon sorunu olan bir ülke. Züğürt tesellisi ile avunmayın.”

‘TÜİK ELEKTRİĞİ, GAZI, SİGARAYI KAÇAK KULLANIYOR GALİBA’

Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, açıklanan rakamların ardından, “İstatistik Kurumu elektriği, gazı ve sigarayı kaçak kullanıyor galiba…” diye tepkisini belirtti.

‘ENFLASYON DÜŞÜYOR, FİYATLAR ARTIYOR’

Berlin School of Economics and Law’dan Doç. Dr. Ümit Akçay, “Enflasyon düştü, fiyatlar artmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.

Akçay, “Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,53, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,45 artış gösterdi” dedi.

‘NOBEL’E ADAY PERFORMANS’ 

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, “Sadece akaryakıt, doğalgaz, elektrik zamları ve bunların hayatın diğer zorunlu gider alanlarına etkisi düşünüldüğünde, enflasyon hesaplamasındaki rakamsal cambazlığı konunun uzmanı olmayanlar da anlayabiliyor. Nobele aday bir performans! Sonrasında gerçekler çok can yakacak gibi” değerlendirmesi yaptı.

Son güncelleme: 15:50 03.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı