• Turkhane Logo

New York Times: İstanbul kararı yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdı

İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi dünya medyasında da geniş yankı uyandırdı.

09:19 07 Mayıs 2019 Salı
New York Times: İstanbul kararı yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdı
İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi dünya medyasında da geniş yankı uyandırdı.




New York Times gazetesi, kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ezici bir mağlubiyeti sildiği, ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdığı yorumunu yaptı.


BBC Türkçenin aktardığına göre Carlotta Gall imzalı haberde, Ülkenin en büyük şehri ve ticari merkezi İstanbul için eşi benzeri görülmemiş mücadele, Erdoğan ve partisi için kaybın ne kadar derin bir yara açtığının altını çiziyor deniyor.

Haberde, Erdoğanın Adalet ve Kalkınma Partisinin başkent Ankaranın yanı sıra Türkiyenin güneyindeki önemli bazı endüstri kentlerini de kaybettiği hatırlatılıyor ve ekleniyor:

Ancak siyasi üssü ve arka bahçesi olmasının yanı sıra ailesi ve yakın çevresi için zenginlik ve prestij kaynağı olan İstanbulun kaybı, özellikle acı vericiydi.

Yüksek Seçim Kurulunun Erdoğanın seçimlerin yenilenmesi çağrısını reddedeceğine ilişkin muhalefette bir umut olduğu belirtilen haberde, (YSKnın) kararı, kurulun üyelerinin görevlerini Erdoğanın partisine borçlu oldukları ve baskıya karşı savunmasız oldukları şüphesini pekiştirdi görüşüne yer veriliyor.

YSK Başkanı ve üyelerinin görev sürelerinin AKPnin verdiği yasa teklifiyle 2018de bir yıl daha uzatılması nedeniyle kurumun bağımsızlığının muhalefet tarafından sorgulandığına dikkat çekilen haberde, kararın 4e karşı 7 oyla alındığına vurgu yapılıyor.

Haberde, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsünde Türkiye Araştırmaları Programının direktörü olarak görev yapan Soner Çağaptayın yorumlarına da yer veriliyor.

Türkiyede ilk özgür ve adil seçimlerin yapıldığı 1950den beri demokratik seçimlerin ilk kez bu kadar fazla tahribata uğradığını söyleyen Çağaptay, Bu karar, iktidar ve hükümetin demokratik seçimler yoluyla el değiştirmesine ilişkin, Türkiyede on yıllar boyunca süren yoğun çabayla kazanılmış mutabakata şüphe düşürüyor diyor.

Karşı yaptırımı olması korkusuyla gazeteye isimlerini vermeden konuştukları belirtilen siyasi analistlerin, Erdoğanın İstanbuldaki seçimleri kaybetmesine çok kızdığını söyledikleri belirtilen haberde, bu kaynaklardan birine dayanılarak, Erdoğanın seçim gecesi öfke nöbetine tutulduğu da aktarılıyor.

Gazeteye konuşan başka bir kaynağa göre ise, AKPnin adayı Binali Yıldırım, seçimlerde yenilgiyi kabul etmeye hazırdı, ancak muhtemelen Erdoğan tarafından son dakikada durdurularak seçimleri kazandığını ilan etmesi istendi.

Haberde, Erdoğanın damadı Berat Albayrakın seçimin tekrarını istediği yolundaki kulisler hatırlatılıyor.

Son güncelleme: 09:19 07.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı