• Turkhane Logo

‘Nereye gitti Ferit Şahenk’in 8 milyar doları?'

İş dünyasında işlerin iyiye gitmediğinin göstergesi çok sayıda gelişme oluyor.

10:16 14 Haziran 2018 Perşembe
‘Nereye gitti Ferit Şahenk’in 8 milyar doları?'
İş dünyasında işlerin iyiye gitmediğinin göstergesi çok sayıda gelişme oluyor.

13 binden fazla Türkiyeli milyonerin, ekonomideki olumsuz gelişmelerin ardından paralarını yurt dışına götürdüklerinin gün yüzüne çıkmasının ardından, şimdi de iş adamları sırtlarına kambur olan lükslerden bir bir kurtuluyor. 

Doğuş Holdingin sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, bu iş adamlarının başını çekiyor.

Her gün yeni bir satış haberi ile gündeme gelen Şahenk’in Doğuş Holding’i 5.8 milyar dolalık yapılandırmaya gittiği yakın zamanda basına yansımıştı. 


T24 yazarı Barış Soydan, Doğuş Holding’in 10 yılda Garanti Bankası’ndaki hisselerini peyder pey elinden çıkardığı ve bu satışlardan sekiz milyar dolar elde ettiğini söylüyor ve “Şahenk Ailesi’nin borcunu ödemekte zorlanmasının sırrı nedir?” sorusunu yöneltiyor.

Şahenk’in bugüne gelinen süreçte yaptığı ticari hamleleri ise şöyle sıralıyor Soydan:

“İlk hamle 2011’de Nusr’et, Kiva ve Lacivert restoranlarının satın alınması oldu.
Şahenk 2012’de Kitchenette, Gina, Da Mario gibi 18 markanın sahibi olan Door’s Grubu’nun yüzde 74.25’ini, Ekim’de ise Go Mango’nun yüzde 60’ını aldı.

2012 Ağustosu’nda bu kez Kahve Dünyası’na yüzde 50 ortak oldu.

Aynı yıl yurtdışına açıldı ve Zuma, Roka lokantalarının sahibi İngiltere merkezli Azumi Group’un yüzde 50’sine yatırım yaptı.

Yurt dışında yaptığı yatırımlarla otel portöyünü de büyüttü. 2012’de İtalya – Capri Adası’nda Capri Palace’ı, 2016’da Yunanistan’da Astir Palace’ı aldı. 2015’te Hırvatistan’da D-Resort Sibenik’i açtı.

Roma’daki Aldrovandi Palace’a 50 milyon Euro verdi. 2016’da Hotel Villamagna’yı, 2017’de 50 milyon İsviçre Frangı’na Park Weggis Oteli’ni aldı.

Bugün Şahenk’in 12 ülkede, 170’e yakın lokasyonda faaliyet gösteren otelleri, lokantaları, eğlence - turizm şirketleri var. Bu şirketlerden bazıları “d.ream International BV” adlı şirketin çatısı altında toplanmış durumda.”

Bu noktadan sonra Doğuş Holding’in bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanmaya başladığını söyleyen Soydan, bu şirketin yüzde 17’sini, bu yılın Nisan ayında Singapur devlet fonu Temasek ile İngiltere’de bulunan uluslararası sermaye fonu Metric Capital Partners’a 200 milyon dolara sattığını hatırlatıyor. 

“Şahenkin 8 milyar doları nereye gitti?” diye soran Barış Soydan, Doğuş’un bankalarla yaptığı yeniden yapılandırma görüşmelerinde İspanya ve İtalya’daki oteller ve lokantalarını da teminat olarak gösterdiğine ilişkin haberlerin medyaya yansıdığına dikkat çekiyor.

Son güncelleme: 10:16 14.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı