• Turkhane Logo

Ne ücret ne tebligat: İşçi kapıya!

Çankırı'da Granito Girarto Fabrikası işçileri, kriz gerekçesiyle izne çıkarıldı. Holdingi arayan işçiler, "Paramız yok, olunca yatıracağız" yanıtını aldıklarını söylediler.

16:51 13 Eylül 2018 Perşembe
Ne ücret ne tebligat: İşçi kapıya!
Çankırı'da Granito Girarto Fabrikası işçileri, kriz gerekçesiyle izne çıkarıldı. Holdingi arayan işçiler, "Paramız yok, olunca yatıracağız" yanıtını aldıklarını söylediler.

 Çankırı’da bulunan seramik fabrikası Granito Girarto’da çalışan işçiler, 2 ay önce ücretsiz izne çıkarıldı. İşçilere herhangi bir tebligat yapılmazken holdingi arayan işçiler, “Paramız yok” yanıtını aldıklarını söylediler. İşçilerin onayı olmadan ücretsiz izin yapılamayacağını belirten avukat Ahmet Ergin, “Bu durumda şu an yürürlükteki mevzuata göre işveren ısrar ederse iş akdini kıdem ve ihbar tazminatını hak edecek şekilde sona erdirmiş sayılır” dedi.Evrensel gazetesinden Uğur Zengin’in haberine göre, Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde Yıldızlar SSS Holding A.Ş’ye ait seramik fabrikası Granito Girarto’da döviz krizi gerekçesiyle üretim durdurularak işçiler, 2 ay önce ücretsiz izne çıkarıldı. Yıllık izni olan işçilere ise izinleri kullandırıldı.

‘HER GÜN HOLDİNGİ ARIYORUZ’

İşçiler 2 aydır ücretlerini alamadıklarını ve patronun herhangi bir tebligat da göndermediğini söyledi. Her gün holdingi aradıklarını belirten işçiler, “Paramız yok” denildiğini aktardılar.


Bir işçi, “Okul başlıyor, çocuklarımıza okul kıyafeti bile alamıyoruz. Kredi borçlarımızı ödeyemiyoruz. Krizden dolayı fabrika kapandı. Üretim yapmadığından dolayı kapandı. Bine yakın işçi, hepsi işsiz. ‘Paramız yok, olunca yatıracağız’ diyorlar, oyalıyorlar” dedi.

Fabrikada örgütlü bir sendika ise bulunmuyor. Yıldızlar SSS Holding; seramik, madencilik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

‘ÜCRETLER İÇİN DAHA ÖNCE YOL KAPATTIK’

Daha önce de ücretlerin ödenmesi konusunda sıkıntı yaşandığını söyleyen işçiler, ücretlerini yol kapatma eyleminin ardından düzenli almaya başlamış. Eylemin ardından geçen 5 ay sonrası ücret ödemesindeki düzensizlik eskiye dönmüş.

İşçiler, “Burada daha önce de düzgün maaş ödemezdi. Ücretler için D-100’ü kapattık Kurşunlu’ya yürüdük. Eylem yaptık. Ücretler bu eylemden sonra 5 ay düzeldi. Sonrasında tekrar eskiye döndü” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİ, ÜCRETSİZ İZNE ONAY VERMİYORSA KIDEM VE İHBAR TAZMİNATINI ALABİLİR’

Ücretsiz izin için işçinin onayı gerektiğini belirten avukat Ahmet Ergin, “Ücretsiz izin işçinin onayına ve kabulüne bağlıdır. İşçi onay vermiyorsa ücretsiz izne çıkartılamaz. Bu durumda şu an yürürlükteki mevzuata göre işveren ısrar ederse iş akdini kıdem ve ihbar tazminatını hak edecek şekilde sona erdirmiş sayılır” dedi.

“İşçilerin ücretsiz izin uygulamasına karşı kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak işten ayrılmaktan başka çareleri kalmaz” diyen Ergin, şunları söyledi:

“İşçiler muvafakat etmişlerse, muvafakatlarının süresi de vardır. Kaç aysa, kaç günse, olmak zorunda. Aksi takdirde yine bu haklarını kullanabilirler. Süresi dolmamışsa bunu kullanamazlar. ‘3 ay süreyle ücretsiz yıllık izne çıkmayı kabul ediyorum’ demişlerse tazminatlarını alamazlar. Bu çözüm mü? Değil. Daha önceki kriz dönemlerinde olduğu gibi bir şey talep edebilir işçiler. İşsizlik fonundan yarım çalışma ödeneği diye bir ödenek var, o ödeneğe başvuruyordu zorda kalan firma. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin ücretini belli bir süre için işsizlik fonu karşılıyordu. Böyle bir çözüm istenirse çok kolay. Siyasi iradenin yapması gereken bir düzenleme. Bu geçici bir süreyle uygulanmıştı, yeniden böyle bir şey talep edilebilir. O fon patronlar tarafından yağmalanıyor, en azından böyle bir şey için kullanılabilir.”
 

Son güncelleme: 16:51 13.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı