• Turkhane Logo

Murat Muratoğlu: Doların fırlaması bir uyarıydı, ipi çektiler

Türk lirası, yeni haftaya Asya piyasalarından gelen bir şokla başladı.

12:42 27 Ağustos 2019 Salı
Murat Muratoğlu: Doların fırlaması bir uyarıydı, ipi çektiler
Türk lirası, yeni haftaya Asya piyasalarından gelen bir şokla başladı.




Dolaru kuru bir anda 5,77den 6,47ye kadar çıkarken aynı hızla 5,82lere kadar gerileyerek dengelendi.


Türk lirasının bir anda hızla değer kaybedip tekrar başlangıç seviyesine geri dönmesi birçok soruyu ve endişeyi beraberinde getirdi.

Aylardır alınan önlemlerle, kamu bankalarının müdahaleleriyle, Merkez Bankasının kararlarıyla 6.20lere çıkmış dolar 5.50 seviyelerine indirilmişti.

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, Dünyada biraz işler karıştı, 15 dakikada 5.75ten 6.47ye kadar fırladı diyor.

Dünyada diğer ülkelerin para birimlerinde neden böyle bir oynaklık görülmedi? sorusuna cevap arayan ekonomist, Doların fırlaması bir uyarıydı görüşünü dile getiriyor.

Gelişen ülkeler arasında batık Arjantinden sonra ekonomisi en kötü ülke Türkiye diyen Muratoğlu, Böyle hareketler çok sığ olan piyasalarda belirli periyotlarda tekrarlanır. Hazır bulmuşlar kötü yöneticileri, oynayıp dururlar ifadesini kullanıyor.

Dünya ekonomilerinde sıcak savaş başladığını söyleyen Muratoğlu, ABD Başkanı Trumpın Çinle başlattığı ticaret savaşını harlamasıyla birlikte Çinin dünyaya sattığı malların fiyatlarının iyice ucuzladığına dikkat çekiyor ve ekliyor:

Bunun anlamı; bizim gibi gelişen ülkelerin para birimlerinin ipi çekildi.

Trumpın, Çinli yetkililerin kendisini arayıp anlaşmak istediklerini açıklamasıyla ortamın biraz sakinleştiğini ifade eden ekonomist, Hem faizleri indirip, hem de doları tutmaya çalışırsan, piyasaya para sürüp sanki hiçbir şey olmamış gibi davranırsan, bu uyarının anlamını bile kavrayamamışsan… Savaşta kim vurduya gidersin. Ancak konuşursun. Mevcut ekonomi yönetimi ile dünya piyasalarında sadece bir piyonsun yorumunu yapıyor.

Son güncelleme: 12:42 27.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı