• Turkhane Logo

Murat Muratoğlu: Dolarda zarlar hileli, iflasları önleyemeyecekler

Merkez Bankası beklentinin üzerinde 425 baz puanlık bir faiz indirimine gitse de dövizde bir yükselişin aksine gerileme söz konusu.

08:49 31 Temmuz 2019 Çarşamba
Murat Muratoğlu: Dolarda zarlar hileli, iflasları önleyemeyecekler
Merkez Bankası beklentinin üzerinde 425 baz puanlık bir faiz indirimine gitse de dövizde bir yükselişin aksine gerileme söz konusu.




Dolar, Türk lirası karşısında 5,56 seviyelerine kadar gerilemiş durumda...


Hükümet de yılın başında 2019 yılı için hedeflediği ortalama dolar kurunu “5.60” olarak açıklamıştı. 

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, hükümetin bütün programının buna bağlı olduğunu ve ne pahasına olursa olsun bu seviyeyi savunması gerektiğini ifade ediyor.

“Dolar kuru tam da hükümetin hedeflediği seviyelerde” diyen ekonomist, “Kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu çer çöp seviyesinden bile aşağı indirmişken, Amerika ile her an papaz olma ihtimalimiz varken, ekonomide hiçbir şey düzelmemişken sahi nasıl oluyor?” diye soruyor ve “Dolarda zarlar hileli” yorumunu yapıyor.

“Hazinenin, Merkez Bankasının 40 milyar lirasının üzerine yatması”, 400 milyar liralık batık kredi kurtarma paketinin açıklaması da ekonomideki karanlık tabloyu işaret ediyor.

Muratoğlu, yılbaşından beri ülkeye net döviz girişi 800 milyon dolar civarındayken, sadece yerlilerin döviz alışı 21.5 milyar doları aştığına dikkat çekiyor ve “Bu 21.5 milyar dolar nereden satıldı?” sorusuna cevap arıyor.

Merkez Bankası rezervlerinde pek bir kıpırdama olmadığından bahseden Muratoğlu, “Yani demek istediğim, rezerv hesapları tutmuyor! Yurt dışına ödenen 4.5 milyar dolar net borca girmiyorum bile. Vatandaşın dövizini yine vatandaşa mı satıyorlar. Çeşitli iddialar var” ifadesini kullanıyor.

Financial Timesın 31 Mart yerel seçimleri öncesi yayımladığı “Türkiyenin satabileceği net döviz rezervi bitti!” başlıklı haberi hatırlatan ekonomist, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Haliyle dolar almaya, Türk Lirası satmaya başladılar. Türkiye o günden sonra yurt dışı piyasasını adeta kapadı. Yurtiçinde, kaydi olarak döviz satarsın, brüt rezervlerini sonuna kadar kullanırsın da, yurt dışı ile başa çıkamazsın! Hadi yabancıların erişimini kısıtlayıp bugünleri atlattın. Ülkeyi fanusa kapattın. Peki, nasıl tekrar büyüteceksin ülkeyi? Senin harcayacak tasarrufun mu var? Büyütemeyeceksin! Kâğıt üzerinde büyümüş göstereceksin. Lakin iflasları batakları önleyemeyeceksin. Sen kendine Konyada yapay göl oluşturup balık avlarsın ama onunla ülkeyi doyurmazsın. Ülkeyi doyurmak için büyük denize açılmak gerek… Balık denizde, para yabancılarda… Sen denizi kuruttun!”

“Kurduğu sistemle doları sabaha kadar düşürür” diyen Muratoğlu, “Karşılıksız çek yazmak gibi… Verdikçe veriyor rabbim misali… Diyorum ya zarlar hileli!” görüşünü dile getiriyor.

Son güncelleme: 08:49 31.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı