• Turkhane Logo

Motorine rekor zam: Akaryakıt fiyatları 30 liraya dayandı

Doların dün yeni bir zirve yaparak 16.60'ın üstüne çıkması bu sabahta açılışı 16.64 liradan yapması karşısında akaryakıt ürünlerine yeni bir zam gelmesi kaçınılmaz oldu.

10:10 07 Haziran 2022 Salı
Motorine rekor zam: Akaryakıt fiyatları 30 liraya dayandı
Doların dün yeni bir zirve yaparak 16.60'ın üstüne çıkması bu sabahta açılışı 16.64 liradan yapması karşısında akaryakıt ürünlerine yeni bir zam gelmesi kaçınılmaz oldu.


Doların dün yeni bir zirve yaparak 16.60ın üstüne çıkması bu sabahta açılışı 16.64 liradan yapması karşısında akaryakıt ürünlerine yeni bir zam gelmesi kaçınılmaz oldu. Bu gelişmenin üzerine bir de küresel piyasalarda da yükselen petrol fiyatları eklenince bu akşam gelecek zammın katlanması bekleniyor. Brent petrol fiyatları bu sabaha 116 dolar seviyelerinde başladı.

Suudi Arabistanın petrol satış fiyatlarına yüzde 48 zam yapmasından sonra küresel piyasalarda petrol varil fiyatlarına rekor zam gelmesi bekleniyor. Küresel piyasalardaki bu beklentinin üzerine Türkiyede yaşanan döviz kurlarındaki yükselişin de eklenmesi ile akaryakıt fiyatlarına zorlayacak düzeyde zam gelmesi kaçınılmaz hale geldi. Sektör temsilcileri motorin fiyatlarına 1 lira 93 kuruş zam beklediklerini açıkladı. Gelecek olan yeni zamla motorin litre fiyatlarının 27 lirayı da aşması bekleniyor.


AKARYAKIT FİYATLARINDA DÖVİZ KURU ETKİSİ

Dün dolar kuru 20 Aralıktan sonra gördüğü en yüksek seviyelere ulaştı. Dolar 16 lira 60 kuruşu da geride bırakarak yükselişine bugün de devam ediyor.

3 Haziran cuma günü düşüş eğilimine giren dolar günü yüzde 0,30 kayıpla 16,4176dan kapatmıştı. 6 Haziran pazartesi günü ise gün içerisinde en düşük 15.9306yı gören dolar, yılın en yüksek seviyesi olan 16.6164ü gördü.

Bu sabah ise yükseliş eğilimine devam eden dolar güne 16.64 TLden başladı. Döviz kurlarındaki bu yükseliş devam ettiği sürece akaryakıt fiyatlarına anlık zam olarak geliyor. Bu nedenle akaryakıt ürünlerine zam gelmesi kaçınılmaz.

AKARYAKIT FİYATLARINDA SUUDİ ARABİSTAN ETKİSİ

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Rusyaya uygulanan ambargo petrol fiyatlarını otomatik olarak yukarı çekerken üzerine Suudi Arabistanın petrol satış fiyatlarına yüzde 48 oranında zam yaptığını duyurması eklendi.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan önümüzdeki aydan itibaren petrol satış fiyatını 4,40 dolardan 6,50 dolara yükselti. Bu haberin duyulması ile birlikte küresel piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 121,95 dolara kadar çıkarak rekor kırdı. Bu fiyat artışının da akaryakıt fiyatlarına yansıması bekleniyor. Suudi Arabistanın yaptığı yüzde 48lik zammın Temmuz ayında tam olarak yansıması beklenirken bu haber bile küresel piyasalarda fiyatların yukarıya doğru çekilmesine yetti.

Brent petrolün yükselip düşmesi, direkt olarak akaryakıt piyasasını etkilemekte. Brent Petrol 7 Haziran salı sabahına 116 dolar seviyesinde başladı. Dolar da da yükseliş devam ediyor. Sektör temsilcileri akaryakıt fiyatlarındaki artışın önümüzdeki günlerde de devam edeceğinin beklendiğini belirtti.

Son güncelleme: 10:10 07.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı