• Turkhane Logo

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

euronews Türkçe'ye değerlendirmelerde bulunan ekonomist Oğuz Demir'e göre, Merkez Bankası'nın başındaki şahsın kim olduğundan öte nasıl bir özerkliği olacağı önemli.

11:21 09 Haziran 2023 Cuma
Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?
euronews Türkçe'ye değerlendirmelerde bulunan ekonomist Oğuz Demir'e göre, Merkez Bankası'nın başındaki şahsın kim olduğundan öte nasıl bir özerkliği olacağı önemli.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yeni Başkanı Amerika Birleşik Devletlerinde finans alanında üst düzey yönetici olarak çalışan Hafize Gaye Erkan oldu.

Hafize Gaye Erkan aynı zamanda Merkez Bankasının en genç başkanı oldu.

Gaye Erkanın önünde enflasyonu kontrol altına almak ve TLnin değer kayıplarını önlemek gibi zorlu görevleri bulunuyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

Gaye Erkan pazartesi günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ankarada bir araya gelmişti. Şimşekin Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve Merkez Bankasına Erkanın getirilmesi, hükümetin ekonomide ortodoks politikalara döneceğine yönelik bir sinyal olarak algılandı.

Nitekim Bakan Şimşek göreve geldikten hemen sonra Türkiyenin rasyonel zemine dönmekten başka bir seçeneğinin kalmadığını söylemişti.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan Erkan daha sonra Princeton Üniversitesinde Finansal Mühendislik alanında doktora derecesi aldı.

Erkan ABD merkezli finans kurumlarında üst düzey pozisyonlarda yer almıştı.

First Republic Bank geçmişi

Uzun yıllar Goldman Sach bankasında çalışan ve risk yönetimi alanında tecrübesi bulunan Hafize Gaye Erkanın adı, ABD medyasında First Republic bankasında yaşanan krizle gündeme gelmişti.

Erkan, geçtiğimiz aylarda batan First Republic Bankın yönetiminde yer alan isimlerden biriydi.

First Republic, 2008de iflas eden Amerikanın en büyük kredi bankası Washington Mutualdan sonra iflas eden en büyük bankalardan biri oldu.

Financial Timesda yer alan habere göre, kriz döneminde First Republic bankasında kurucu Jim Herbert, Aralık 2021de sağlık sorunları nedeniyle bankadan ayrıldı.

Hemen ardından bankada halefi olarak yetiştirilen Hafize Gaye Erkan da bir ay sonra şirketten ayrıldı.  

FTye göre Erkan, bankada altı aydan az bir süre eş genel müdür olarak görev yaptı ve diğer üst düzey yöneticilerle, iki kişinin toksik olarak tanımladığı bir dizi etkileşime dahil oldu.

Ekonomist Oğuz Demir: Bir gece yarısı kararnamesi çıkmayacağını nereden bilebiliriz?
Ekonomist Oğuz Demire göre, Merkez Bankasının başındaki şahsın kim olduğundan öte nasıl bir özerkliği olacağı önemli.
euronews Türkçeye değerlendirmelerde bulunan Demir, Liyakatli bir atama olması güzel. Ama Merkez Bankası gerçekten bağımsız olabilecek mi yoksa belirli bir alana sıkışmış halde mi devam edecek? Bunu görmemiz lazım, yoksa o bahsedilen isim gayet iyi okullarda eğitim almış biri olarak gözüküyor. Bu politika değişikliğine dair bir ilk işaret. ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte belirsizliklere de dikkat geçen Demir sözlerini, Biz Türkiyede politika değişince, değişti diyecek duruma geldik artık. Bundan bir ay sonra ya bu iş olmadı dendiğinde, bir gece yarısı kararnamesi çıkmayacağını nereden bilebiliriz? Faiz yükseltilmesi meselesi değil bu, mesele para politikasının Türkiye ekonomisinin gerçeklerine göre yönetilmesi. Bu isimler böyle bir yol izleyebilecekler mi ya da ne kadar süre izleyebilecekler bilmiyoruz. şeklinde sürdürdü.

Siyaset ile ekonomi arasında zaman zaman ortaya çıkan çıkar çatışmasının karar verici olan Erdoğanı nasıl etkileyeceğinin bilinmediği belirten Demir, İsimlerden ziyade kurumların bugün dünyanın gerektirdiği şekilde çalışabileceği arka planının oluşturulması önemli olan. dedi.

Son güncelleme: 11:21 09.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı