• Turkhane Logo

Merkez Bankası’ndan ‘sürpriz’ faiz artışı

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’ye yükseltti.

14:50 21 Mart 2024 Perşembe
Merkez Bankası’ndan ‘sürpriz’ faiz artışı
Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’ye yükseltti.





MB, politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti.



Uluslararası kurum ve kuruluşların anketlerinde MB’nin faizi yükseltmesi, ulusal kurum ve kuruluşların anketlerinde MB’nin faizi sabit bırakmasını öngörülüyordu.



Para Politikası Kurulu (PPK), ocaktaki kararında ‘gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını’ belirterek faiz artışlarının sonuna gelindiği mesajı vermişti. Geçen ay da faiz sabit bırakılmıştı.



MB, Haziran 2023’ten Şubat 2024’e kadar faiz artırdı.



MB’nin karar metninin özetinde şu ifadeler yer alıyor: “Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.”



Şubat ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde gelmişti.

Son güncelleme: 14:50 21.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı