• Turkhane Logo

Memleketin efendisi kimseden çekmedi AKP’den çektiği kadar

Bankalara borcunu ödeyemeyen köylünün traktörlerine el konuyor. Çiftçi, satamadığı ürünlerini hayvanlarına yem olarak veriyor.

12:42 09 Şubat 2021 Salı
Memleketin efendisi kimseden çekmedi AKP’den çektiği kadar
Bankalara borcunu ödeyemeyen köylünün traktörlerine el konuyor. Çiftçi, satamadığı ürünlerini hayvanlarına yem olarak veriyor.



AKP’ye göre ise cep telefonu olan, kuru ekmeği bulan çiftçi aç değil. AKP, iktidarda olduğu 18 yılda tarımı ve köylüyü batırdı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın çiftçilerin durumunu taksitle sahip oldukları cep telefonu ile anlatmasına tepkiler sürüyor. AKP’ye göre çiftçilerin durumu iyi iken, çiftçinin gündemi ise ödeyemedikleri borçları ve satamayıp hayvanlarına verdikleri ürünleri…


MALLARI, ÜRÜNLERİ HACZEDİLİYOR

Artan üretim maliyetleri ve borçları nedeniyle çiftçilerin sorunları artıyor. Birçok çiftçinin arazileri, ürünleri, hayvanları, traktörleri haczediliyor. İthal edilen tarım ürünü miktarı ise artıyor. Resmi verilere göre her ay yaklaşık 5 bin çiftçi tarımdan uzaklaşıyor. Geçen yıl tarıma bütçeden 22 milyar lira destek sağlanırken bu miktar bu yıl için de değişmedi. Çiftçiye verilen üretim ve destekler ile tarımsal faaliyetlerde gerileme yaşanıyor.

ÇİFTÇİYE İPHONE 6’YI ÇOK GÖRDÜ

Çiftçiler, kendileri açısından cumhuriyet tarihinin en zor dönemini yaşarken, AKP’ye göre ise üreticilerin sorunu bulunmuyor. Bu konuda AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın bir tv programında yaptığı açıklama çiftçilerin durumu ile ilgili, “Şimdi 2018 yılı seçimler, haziran seçimler. Bizim Kahramanmaraş’ta dağlık bir bölge. Bir delikanlı geldi. Bana işte ‘Bizi mahvettiniz, bizi öldürdünüz, çiftçi şu durumda’… Üzerinde beyaz bir gömlek var, cebinde bir telefon var. Telefonu aldım, iPhone 6. Dedim ki, kaç taksite aldın? 24 takside aldım dedi. Bunun internet paketi de var mı, dedim. Var, dedi. Peki ayda kaç lira ödüyorsun buna, dedim. Dedi ki ayda 450 lira ödüyorum. Dedim ki sen burada, yani bulunduğun yerde ayda 450 lira bu telefona ödeyebiliyorsun” demesine tepkiler sürüyor.

BİR DÖNEM BU ÜLKEDE BARDAK BİLE YOKTU

Bu konu ile ilgili bardak örneği verdiğini belirten Ünal, “Elimizde bir bardak var. Biz 18 yılda bu bardağın yüzde 70’ini doldurduk. Ama yüzde 30’u boş. Şimdi bu bardağın yüzde 30’luk boşluğunu da konuşalım, yüzde 70’lik doluluğunu da konuşalım. Çünkü bir dönem bu ülkede bardak yoktu. Yani bırakın bardağın içindeki suyu, bardak yoktu. Ama şu anda bu bardağı yüzde 70 oranında doldurmuşuz” dedi.

ERDOĞAN DA “ANANI DA AL GİT” DEMİŞTİ

2006 yılında başbakanken Mersin ziyareti sırasında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Bu çiftçinin hali ne olacak? Anamız ağladı” diye soran çiftçiye Erdoğan “Ananı da al git” yanıtını vermişti. Çiftçi ile Erdoğan arasındaki diyalog şu şekilde gerçekleşmişti:

Erdoğan: Böyle bağırılmaz ki, terbiyesizlik yapma.

Çiftçi: Terbiyesizlik yapmıyorum. Lütfen bana hakaret etmeyin.

Erdoğan: Artistlik yapma.

Çiftçi: Artistlik yapmıyorum, ben sanatçı değilim.

Erdoğan: İyi bir sanatçısın.

Çiftçi: Tarım bakanımızın anayasayı ihlal ettiğini biliyor musunuz?

Erdoğan: Lan terbiyesizlik yapma.

Çiftçi: Lan mı?

Erdoğan: Evet.

Çiftçi: Lan mı? Canın sağ olsun.

Erdoğan: Şu anda çiftçiye ne verildiğinin farkında mısın?

Çiftçi: Ne zaman?

Erdoğan: Şimdi.

Çiftçi: Benim mahsulüm öldükten sonra mı? 2 senedir anamız ağlıyor.

Erdoğan: Hadi ananı al git buradan.

Çiftçi: Lan diye hitap etme. Ayıp be! Kim vuruyor, kim vuruyor? Kolum ameliyatlı.

SOĞAN ÜRETİCİLERİ DE TERÖRİST OLDU

2019 yılı kış aylarında kilosu 10 liraya varan fiyatları sonrası depoları basılan soğan üreticileri ve depoculara “terörist” suçlaması yapıldı. Şimdi ise patates ve soğan depolarda çürüyor. Elde kalan soğan ve patatesleri üreticiler hayvanlarına yem olarak veriyor. Bazı üreticiler de bin bir emekle ürettikleri soğanlarını ırmağa döküyor.

ERDOĞAN’DAN SOĞAN ÜZERİNDEN DARBE İMASI

2019’da Soğan ücretlerinin artması sonrası yaptığı bir konuşmada AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bugüne kadar hiçbir meselede Türkiye’yi istedikleri gibi eğip bükemediler. Baktılar kur, faiz, algıyla olmuyor ülkemizi soğan, patlıcan, domates, biber üzerinden ters köşe yapmaya çalıştılar” dedi. Erdoğan, kurulan tanzim satış yerleriyle bu hamleyi boşa çıkardıklarını, gıdada terör estirenlere gereken dersi verdiklerini kaydetti.

KURU EKMEK YİYORSA AÇ DEĞİLDİR

TBMM Genel Kurulu’nda kürsüsünde konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın AKP sıralarına seslenerek “Arkadaşlar millet aç, perişan. Evet herkesin midesine bir şey giriyor; kuru ekmek giriyor” sözlerine AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin, “O zaman aç değil demek” yanıtını verdi. Altay ise, “Milletten özür dileyeceksin. Milletin midesine kuru ekmek giriyor sadece diyorum, beyefendi, ‘o zaman aç değiller’ diyor” dedi.

ÇİFTÇİNİN 62 MİLYAR DOLARI İÇ EDİLDİ

AKP, 2006 yılında çıkarılan kanun gereği 2 milyondan fazla çiftçinin hak ettiği 62.5 milyar doları iç ettiği ortaya çıktı. “Tarımsal desteğe ayrılacak kaynak milli gelirin yüzde 1’inden az olamaz” hükmüne karşın tarımsal destek yüzde 1’i bulmadı. Buna göre bir çiftçinin kanuni olarak AKP iktidarından ortalama 28 bin dolar alacağı bulunuyor.

ÇİFTÇİ SAYISI GERİLEDİ

TÜİK verilerine göre tarımda çalışan sayısı 5 milyon 289 bin kişi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 2006’da 2 milyon 610 bin iken bu rakam 2019’da 2 milyon 83 bine geriledi. Geçen yıl ise çiftçi sayısı 1 milyon 803 bine geriledi. 2006-2020 ortalamasına bakıldığında çiftçi sayısının 2 milyon 249 bin olduğu görüldü.

Son güncelleme: 12:42 09.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı