• Turkhane Logo

Mehmet Şimşek ve MB Başkanı, Erdoğan'ın vaadlerinin tam tersini söyledi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Londra'da yatırımcıları korkutan açıklamalarından sonra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın Erdoğan'ın söylemlerinin aksini vaat ettiği ortaya çıktı.

10:30 30 Mayıs 2018 Çarşamba
Mehmet Şimşek ve MB Başkanı, Erdoğan'ın vaadlerinin tam tersini söyledi
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Londra'da yatırımcıları korkutan açıklamalarından sonra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın Erdoğan'ın söylemlerinin aksini vaat ettiği ortaya çıktı.

İngilterenin başkenti Londrada yatırımcılarla buluşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkayanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın sert söylemini yumuşatarak yeni bir faiz artırımı sinyali verdiği bildirildi.

Reuters ve Bloombergin haberlerine göre iki gün süren toplantılarda Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Çetinkaya, yatırımcılara enflasyonun yükselişi sürdüğü takdirde Merkez Bankasının yeniden müdahale edebileceği mesajını verdi. 

‘VERDİKLERİ MESAJ ERDOĞAN’DAN FARKLIYDI’


Dünkü toplantıya katılan fon yöneticileri Şimşek ve Çetinkaya’nın mesajlarının TCMB’den gelen hamleler gibi yatıştırıcı olduğunu belirttiler. Toplantıya katılan adının açıklanmasını istemeyen bir fon yöneticisi, “Verdikleri mesaj geçen hafta Erdoğan’dan aldığımızdan kesinlikle daha farklıydı” dedi.

UZLAŞMACI BİR TUTUM TAKINDILAR

Şimşek ve Çetinkaya ile görüşen yatırımcılardan ikisi, içeriden toplantı izlenimlerini Reuters muhabirleri Karin Strohecker ve Claire Milhench ile paylaştı. İsmini vermek istemeyen iki kaynak, Şimşek ve Çetinkayanın uzlaşmacı bir tutum takındığını, görüşmelerin son derece sakin geçtiğini aktardı. Yatırımcılardan biri Verilen mesaj, geçen hafta Erdoğandan işittiklerimizden farklıydı diye konuştu.

BAK MEHMET, TLYİ TEKRAR KONTROL ALTINA ALMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAP

Yatırımcı, Bu kararların hepsine Erdoğanın ya doğrudan ya da bak Mehmet, TLyi tekrar kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yap diyerek onay verdiğine inanmamız gerekiyor ifadesini kullandı.

SON SÖZÜN ERDOĞANDA OLDUĞUNU DÜŞÜNMEMEK ELDE DEĞİL

Ekonomiye ilişkin kararlarda son sözü verenin Erdoğan olduğunu düşünmemek elde değil diyen yatırımcı, lirayı kontrol altına almak için Şimşeke gerekeni yapmasını söyleyenin de Erdoğan olduğu yorumunu yaptı.

SEÇİM MODUNDA MESAJLARDI

Reutersa konuşan kaynaklara göre, Şimşek ve Çetinkaya Erdoğanın faiz ilgili açıklamalarını seçim atmosferinde yaptığına dikkat çekerek, o dönem seçim modunda verilmiş mesajlar olarak niteledi.

ERDOĞANIN FAİZ SÖYLEMİNİ YUMUŞATTILAR

Mehmet Şimşek ve Murat Çetinkaya, Erdoğanın sert faiz söylemini yumuşatarak Merkez Bankasının, lirayı korumak adına müdahale etme özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı.

Bloombergün konuştuğu ismini vermeyen iki yatırımcı ise, Türk yetkililerin 4 Haziranda yayınlanacak mayıs enflasyon verilerine göre faiz konusunda adım atacaklarına ilişkin sözlerini aktardı. Haberde toplantıların ardından liranın dolar karşısında yüzde 0.9 artış gösterdiği vurgulandı.

Bloomberge konuşan Erdoğan, 24 Haziran seçimleri sonrası para politikasına daha fazla müdahil olacağını söylemiş, dolar/TLnin 4.92yi geçen hızlı yükselişi de Erdoğanın Merkez Bankasının bağımsızlığıyla ilgili kaygı yaratan bu sözlerine bağlanmıştı. Merkez Bankası daha sonra 300 puanlık faiz artışı yaparak doları geriletmişti. Pazartesi günü de para politikasında sadeleşme hamlesi geldi.

FT: ERDOĞAN KAZANIRSA TCMB YİNE SORGULANIR

Financial Times (FT) gazetesi de, ikilinin üst düzey Londra ziyaretini sayfalarına taşıdı. FTnin haberine göre, lira dengesini yeniden kazanmış olsa da yatırımcılar, atılan adımların arkasında seçimlere kadar lirayı kontrol altında tutma amacı olabileceğinden şüpheleniyor:

24 Haziran milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan seçilirse, seçimlerden sonra Merkez Bankasının bağımsızlığı yeniden sorgulanabilir.
(Sputnik)



 

Son güncelleme: 10:30 30.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı