Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABDde Brookings Enstitüsünde düzenlenen etkinlikte Türkiyenin ekonomik görünümüne ilişkin detaylı bir sunum yaptı.
Şimşek, enflasyonun 2026nın sonunda tek haneye düşmesini öngördüklerini, enflasyonun uygulanan programa yanıt verdiğini ifade etti.
PARA POLİTİKASININ ETKİSİ DEVREYE GİRMEYE BAŞLADI
Enflasyonun baz etkisinin ötesinde düşüş kaydedeceğini vurgulayan Şimşek, Para politikasının gecikmeli etkisi devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Firmaların fiyatlama davranışı iyileşmeye başladı diye konuştu.
Bakan Şimşek, Türkiyenin güçlü büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarına ihtiyacı var, büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki yok değerlendirmesinde bulundu.
Cari açıktaki daralmaya işaret eden Şimşek, Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikalarıyla cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getiriyoruz. Bu sayede hem rezerv birikimine katkı sağlayacak hem de dış borcun milli gelire oranını düşüreceğiz dedi.
HIZLI BÜYÜYORUZ
Türkiyenin yatırım konusundaki avantajlarına değinen Şimşek, ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve 15 bin dolarlık kişi başına geliriyle büyük bir ekonomi olduğuna dikkati çekti.
Şimşek, ülkenin büyüme performansının gelişmekte olan ekonomiler arasındaki emsallerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz dedi.
Ülkenin güçlü ve nitelikli bir iş gücü piyasasına sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, her yıl 1 milyonu aşkın kalifiye iş gücünün üniversite ve meslek okullarından mezun olduğunun altını çizdi.
TUSAŞ SALDIRISI: BAZI ÇEVRELER BARIŞ İSTEMİYOR
Sunumunun ardından soruları yanıtlayan Şimşek, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketinin (TUSAŞ) Kahramankazandaki yerleşkesine yönelik silahlı saldırıya ilişkin soru üzerine, Ankara saldırısının Devlet Bahçelinin açıklamalarından hemen sonra gelmesinin tesadüf olmadığını belirterek, Bu, PKKnın bir terör örgütü olduğunu ve bazı çevrelerin birlik ve barış istemediğini gösteriyor dedi.
BRICS İLE AB EŞİT DEĞİL
Türkiyenin BRICSe katılma isteğine ilişkin bir soruya karşılık Şimşek, BRICSin mevcut formatıyla bir diyalog platformu olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) gibi daha yapısal bir platformla eşit olmadığını ifade etti.
Şimşek, Türkiyenin AB için bir yük olmaktan ziyade kazanım olduğunu kanıtladığını belirterek, Gerçekten daha derin bir entegrasyon istiyorlarsa Türkiyeye ihtiyaçları var ancak kendi siyasetleri buna engel oluyor dedi.
Muhtemel ticari ayrışmalardan Türkiyenin de etkilenebileceğini söyleyen Şimşek, bunun Türkiye ile AByi yakınlaştırıp yakınlaştırmayacağı veya Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine yol açıp açmayacağını söylemenin Avrupa siyasi ortamı nedeniyle zor olduğunu belirtti.
Şimşek, Gümrük Birliğini hizmetler, kamu alımları ve tarımı da kapsayacak şekilde güncellemenin ticaret hacmini uzun vadede iki katına çıkarabileceğini vurgulayarak, Herkes bundan faydalanabilir ancak siyaset buna engel oluyor ifadesini kullandı.
ABD HAZİNE BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Öte yandan ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yellenın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları marjında Şimşek ve Karahan ile bir araya geldiği belirtildi.
Yellenın, Türkiyenin güçlü ve öngörülebilir ekonomik politikalara olan bağlığını övdüğü kaydedilen açıklamada, bu politikaların Türkiye ekonomisinde belirgin bir iyileşme sağladığı ve enflasyonun aşağı yönlü bir eğilime girmesine yardımcı olduğunu ifade ettiği aktarıldı.
Açıklamada, Yellen ve Şimşek ayrıca yaptırımlara uyumun önemini ve Türk finans sisteminin yaptırımlardan kaçanlar ile terörist gruplar tarafından kötüye kullanılmasının önlenmesini görüştü ifadeleri kullanıldı.