• Turkhane Logo

​Londra swap piyasalarında gecelik TL faizi yüzde 700'e yükseldi!

Londra swap piyasalarında gecelik TL faizi yüzde 300'den yüzde 700'e yükseldi.

15:24 27 Mart 2019 Çarşamba
​Londra swap piyasalarında gecelik TL faizi yüzde 700'e yükseldi!
Londra swap piyasalarında gecelik TL faizi yüzde 300'den yüzde 700'e yükseldi.



Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçti. Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün, yüzde 330’a bugün ise yüzde 700’e kadar yükseldi.

Paraanalizdeki analize göre, haftalık vadede yüzde 20nin biraz üzerinde seyreden TL faiz oranı, dün önce yüzde 125e ardından da yüzde 200e tırmandı.


Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken Türk bankaların bu piyasaya TL sağlama eğilimlerini bu hafta sona erdirmesiyle sert yükselişe geçmişti.

Uzmanlar, Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini “önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25’in oldukça altında kalacak” şekilde şekillendirdiklerini söylerken, Reuters’a bilgi veren kaynaklar TL swap faizlerindeki yükselişte; 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde BDDK’nın Türk bankalarının yurt dışında TL swap piyasasına sağlayabildiği likiditeyi özkaynağın yüzde 25’i ile sınırlayan kararının ve bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olmasının belirleyici olduğunu söylediler.

Londra swap piyasasında TL likidite elde yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL’nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanılıyordu. BDDK’nın kararı ve dün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL’nin maliyetini yükseltti.

Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisine yönelik “spekülatif saldırı”ya yanıt için devreye alınan bu önlemin “geçici” olduğunu, “en az seçim sonrasına kadar sürdürüleceğini” ancak “uzun süre sürdürülmeyeceğini” söyledi.

Son güncelleme: 15:24 27.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı