• Turkhane Logo

London School of Economics araştırması: Kamu bankalarının ‘yandaş kredi musluğu’ deşifre oldu

Hükümet, 31 Mart yerel seçimlerine giderken her seçim döneminde olduğu gibi seçmene yatırım olarak yorumlanan ekonomik programlarda kesenin ağzını açtı.

14:36 05 Mart 2019 Salı
London School of Economics araştırması: Kamu bankalarının ‘yandaş kredi musluğu’ deşifre oldu
Hükümet, 31 Mart yerel seçimlerine giderken her seçim döneminde olduğu gibi seçmene yatırım olarak yorumlanan ekonomik programlarda kesenin ağzını açtı.




İlk defa bir ekonomik kriz eşliğinde yerel seçimlere giden AKP iktidarının kredi ve teşvik paketleri açıklaması tartışma yaratıyor. 


Bankalardan kredi alabilmenin zor olduğu bir dönemde, iş kamu bankalarının sırtına yüklenmiş durumda. 

Borçlar yeniden vadelendirilirken düşük faizle sağlanan kamu bankaları kredileri, hükümetin seçimi kazanma adına kamu kaynaklarını parti lehine kullanması olarak yorumlanıyor.

BBC Türkçe’den Özge Özdemir’in haberine göre, seçim sonrası ise ağır bir borç tablosunun çıkacağı kaçınılmaz olarak görülüyor. Ancak seçim sürecinde AKP, haksız rekabetin önünü bir kez daha açmış oldu.

İngilterenin önde gelen üniversitelerinden London School of Economicsten (LSE) araştırma görevlisi ve ekonomist Dr. Orkun Saka ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) baş ekonomistlerinden Çağatay Bircan’ın Kredi döngüleri ve ekonomik sonuçları: Politik konumun sonuçları (Lending cycles and real outcomes: Costs of political misalignment) adlı makaleleri tartışma yaratacak bir araştırma sonuçlarını ortaya koyuyor.

Araştırma, son üç yerel seçimde devlet bankalarının kritik seçim bölgelerinde özellikle ticari kredileri iktidarın lehine olacak şekilde dağıttığını öne sürüyor.

İki ekonomistin bu araştırmasına göre kamu bankaları, yerel seçimler öncesinde rekabetin yüksek olduğu seçim bölgelerinde iktidar partisinden belediye başkanının olduğu şehirlerde kredi musluklarını açarken, tam tersi muhalefetten bir belediye başkanının olduğu kritik şehirlerde kredi musluklarını kısıyor.

Araştırma aynı zamanda bu durumun ve yerel bölgelerdeki ekonomik göstergelerin seçim sonuçları üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Ekonomistlerin araştırmasında yer alan iki grafikten üsttekinde AKPnin elindeki belediyelerde kamu bankalarının yerel seçimler öncesinde ve sonrasında ticari kredileri nasıl kullandırdığı gösteriliyor. Alttaki grafikte ise aynı zaman diliminde muhalefet partilerinden birisinin elinde bulunan belediyelerdeki ticari kredi kullandırma oranı gösteriliyor.

Araştırma, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) detaylı veri edinilmesini sağlayan veritabanı FinTürkten, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ve yerel seçim sonuçlarından edinilen verilere dayanıyor.

 

Son güncelleme: 14:36 05.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı