• Turkhane Logo

Kuru fırsat bildiler bebek mamalarına zam yaptılar

Bebek mamaları fiyatları yüzde 70'e varan oranlarda artarken, zamların Euro kurunun 7.15-7.30 TL bandından hesaplanarak yapıldığı ortaya çıktı.

12:18 24 Ocak 2019 Perşembe
Kuru fırsat bildiler bebek mamalarına zam yaptılar
Bebek mamaları fiyatları yüzde 70'e varan oranlarda artarken, zamların Euro kurunun 7.15-7.30 TL bandından hesaplanarak yapıldığı ortaya çıktı.

Dolar ve Euro kuru, 2018 yılı yaz aylarında ani yükselişin ardından nispeten gerilerken, bu düşüş ithal ürünlerin fiyatlarına yansımıyor.

Bu da marketlerde, en temel gıda ürünlerinin hormonlu fiyatlarla satışına neden oluyor.

Yenişafak Gazetesinden Burak Karacanın haberine göre, Euro kuru 6 TL civarına inmesine rağmen bazı markalar yüksek fiyatla bebek maması satıyor.


Haberde, bebek maması pazarındaki iki önemli markanın düşen kura rağmen fiyatlarında düzeltmeye gitmediğine dikkat çekiliyor ve iki markanın şubat 2018de ürünlerine yüzde 22-26 ve 8-9 oranında zam yaptığına işaret ediliyor.

Habere göre, eylül ayındaki kur hareketleri üzerine yılın üçüncü zammını yansıtan iki firma, Euro kurunu 7.15 - 7.30 liradan hesaplayarak bütün ürünlerine ortalama yüzde 23 ve 26 gibi oranlarda fiyat artışı yaptı.

Euro altı lira civarına indiği halde iki firmanın yüksek fiyatlarla satış yapmayı sürdürmesi, ‘kur fırsatçılığı’ olarak nitelendiriliyor. Çocuklu aileler için temel gıda maddelerinin başında gelen bebek mamalarına geçen yıl yapılan zamların ortalaması yüzde 70 oldu.

Türkiyedeki bebek maması piyasasını büyük ölçüde kontrol eden iki markanın, 2018 yılı içindeki zam oranlarının yüzde 67.4 ve yüzde 74.1 olduğuna dikkat çekilirken, gerekçe olarak mamaların ithal olduğunun gösterildiği ancak kur düşüşüne rağmen fiyatların aşağı çekilmediğine vurgu yapıldı.

Haberde şu detaylara yer veriliyor:

Hiçbir şekilde fiyat indirimi adına adım atmayan bu markalar, kurdaki belli oranda yaşanan dengelenmeyi umursamıyor. Sattığı ürünün vatandaş için önemini bilen firmalar, adeta bundan faydalanma yarışı içine giriyorlar. Döviz kurunun alevlendiği günlerde 109.90 liradan satılan Aptamil marka 900 gramlık devam sütü, şimdilerde 105 lira ile 109 liradan satılıyor. Yaklaşık yüzde 20 düşen maliyetlerine rağmen markaların etiketleri değiştirmemesi de fırsattan istifade etmekten başka bir şey değil.
 

Son güncelleme: 12:18 24.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı