• Turkhane Logo

Krizi saklama çabası mı: Konut, otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimleri uzatıldı

Türkiye'de yaşanan ekonomik krize çözüm bulamayan iktidar farklı yöntemlerle başvuruyor.

12:04 22 Mart 2019 Cuma
Krizi saklama çabası mı: Konut, otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimleri uzatıldı
Türkiye'de yaşanan ekonomik krize çözüm bulamayan iktidar farklı yöntemlerle başvuruyor.




Bu yöntemlerden biri de vergi indirimleri. Konut, otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimleri bir kez daha uzatıldı. Faizlerin yüksekliği ve alım gücünün düşmesi nedeniyle kararın etkisi sınırlı olacak.


Konut, otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde geçen yılın son iki ayında devreye alınan ve 31 Mart’a kadar uzatılan vergi indirimleri yıl sonuna kadar devam edecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 27 Şubat’ta yaptığı açıklamada vergi indirimlerinin uzatılmayacağını açıklamıştı ancak alınan önlemlere rağmen ekonomideki sert küçülme devam edince bu söz hayata geçmedi. 

Kredi faizlerinin halen yüksek seviyelerde olması ve kriz nedeniyle halkın alım gücünde sert düşüş olması nedeniyle vergi indirimleri talepte ciddi bir artışa neden olmuyor. Vergi indirimleri sadece talepteki daralmayı bir miktar sınırlıyor.

Cumhuriyette yer alan habere göre, bir ekonomi yetkisi, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararının bütçeye etkisinin 9 milyar TL civarında vergi kaybı olarak hesaplanabileceğini belirtti.

ÖTV ve KDV indirimlerinin 2018 yıl sonu enflasyonunu yaklaşık 1 puan aşağı çektiği hesaplanıyor. İndirimlerin uzatılmaması halinde enflasyona nisan ayı ile birlikte sert bir yukarı yönlü etki bekleniyordu.

Enflasyonu yükseltici bu etki indirimlerin son tarihine ertelenmiş oldu. Ekonomistlere göre Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde elini kuvvetlendirecek.

Resmi Gazete yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, konut alımlarında 31 Mart’ta sona ermesi öngörülen yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulaması 31 Aralık’a kadar devam edecek. Tapu harçlarındaki yüzde 4’ten yüzde 3’e indirim de yıl sonuna kadar devam edecek.

Beyaz eşyada sıfır ÖTV uygulaması haziran sonuna kadar, mobilyada KDV’nin yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması da yıl sonuna kadar uzatıldı.

Otomobil ve hafif ticari araçlarda ÖTV ve KDV indirimi haziran sonuna kadar geçerli hale getirildi.

Vergi indirimlerine rağmen yurttaş konut, otomobil, beyaz eşya ya da mobilya alamıyor.

Son güncelleme: 12:04 22.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı