• Turkhane Logo

Kripto para yatırımcısı Sırat köprüsünde

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın “Yüzde 90’ı batacak” dediği kripto paralarda serbest düşüş başladı.

12:36 19 Mayıs 2021 Çarşamba
Kripto para yatırımcısı Sırat köprüsünde
Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın “Yüzde 90’ı batacak” dediği kripto paralarda serbest düşüş başladı.



Son bir haftada yatırımcısına büyük paralar kaybettiren 100 Coin’den 95’inin değeri çakıldı. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailew “Tüm paranızı kaybetmek istiyorsanız kripto paraya yatırın” uyarısı bile yatırımcıları korkutmuyor. Dijital para alanlar Sırat köprüsünde yürümeye devam ediyor.

Türkiye’de 3 milyon kişinin para yatırdığı Coin’ler düşük gelirli vatandaşın umudu oldu. Türk Lirası’ndaki değer kaybına karşı özellikle gençler kripto para satın alıyor. Devlet denetiminin olmadığı piyasada vatandaşa aracılık eden aracı kuruluş skandalları yaşanıyor. Önce Thodex’in sahibi Fatih Faruk Özer 3 milyar dolarlık kripto varlıkla yurt dışına kaçtı. Ardından Vebitcoin yatırımcısına paraları geri veremedi. Son olarak BTC Türk yatırımcıların bilgisini çaldırdı.


KOLAY YOLDAN ZENGİN OLMA HAYALİ

Kolay yoldan para kazanma telaşına giren vatandaşların paraları battı. Evini, arabasını hatta dükkanını satarak dijital para alanlar sadece aracı kurumlar üzerinden değil, Tesla’nın sahibi Elon Musk’ın açıklamalarıyla da büyük paralar kaybetti.

118 MİLYAR DOLARLIK ÇAKILMA

Dünyada kripto paralar içinde ilk sırada yer alan Bitcoin 64 bin 500 dolardan geri dönerek 40 bin doların altına kadar geriledi. Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın ‘oyuncak gibi oynadığı’ Bitcoin yüzde 14.44 düşüşle 38 bin 803 dolara geriledi. Haftalık kaybı yüzde 32.39 olarak hesaplandı. Bitcoin’in toplam piyasa hacmi de yaklaşık 118 milyar dolar düşüşle 726 milyar dolara geriledi. Bu kayıpla Türkiye’deki her bir yatırımcı 100 liradan 33 lira kaybetti.

2 TRİLYON DOLARDAN 1,8 TRİLYON DOLARA GERİLEDİ

Kripto para piyasalarının ikinci büyük birimi Ethereum’un haftalık kaybı yüzde 32.93, üçüncü büyük birimi Binance Coin haftalık kaybı yüzde 39.64’e ulaştı. Bu gelişmelerle, ilk kez 7 Mayıs’ta 2.5 trilyon doları aştıktan sonra geri çekilen tüm piyasalarda toplam hacim, 1 trilyon 816 milyar dolara kadar geriledi.

KRİPTO DUYGUSALLIK

Bütün dijital paralarda sert düşüşler yaşanırken yatırımcılar ekonomistlerin uyarılarına sert tepki veriyor. YouTube üzerinden kripto paraların vatandaşa kaybettireceğini anlatan iktisatçılara, “Siz bu işten anlamazsınız. Dolar ve altına yatırım yaptığınız için böyle konuşuyorsunuz” içerikli duygusal yorumlar yapılıyor.

27 BİN DOLARA DÜŞECEK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alım satımlarda kullanılmasını yasaklamasına rağmen yatırımcının kripto para duygusallığının altında Coin’lerin ilk başta çok iyi paralar kazandırması yatıyor. Hukuki alt yapısı olmayan kripto para piyasasında kazananlardan çok kaybedenlerin daha fazla olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Coin yatırımcıları kıldan ince kılıçtan keskin sırat köprüsünde yürür gibi davranmak zorunda. Kripto paranın lideri Bitcoin’de bile yeni seviye 27 bin dolara kadar düşüştür. Ona göre alım satın yapın” uyarısını tekrarlıyor.

Son güncelleme: 12:36 19.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı