• Turkhane Logo

Korkmaz: Türkiye dış borçlarında temerrüde düşerse, dolar 50 TL olur

Prof. Dr. Esfender Korkmaz, "Türkiye dış borçta temerrüde düşerse, dolar kuru bir gecede 50 lira olur. Yıl sonuna kadar kayıt dışı emanet döviz girişi olursa, 25 liranın altında kalır" dedi.

16:56 22 Haziran 2022 Çarşamba
Korkmaz: Türkiye dış borçlarında temerrüde düşerse, dolar 50 TL olur
Prof. Dr. Esfender Korkmaz, "Türkiye dış borçta temerrüde düşerse, dolar kuru bir gecede 50 lira olur. Yıl sonuna kadar kayıt dışı emanet döviz girişi olursa, 25 liranın altında kalır" dedi.


Yeniçağ gazetesi yazarı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, bugünkü makalesinde şu tespitlerde bulundu:

Siyasi iktidar, istikrar programı hazırlayıp, IMFye giderse veya erken seçim kararı alırsa, dolar kuru 15 liranın altına düşer. Siyasi iktidar hiçbir önlem almazsa ve Türkiye dış borçlarında temerrüde düşerse, dolar kuru bir gecede 50 lira olur. Yıl sonuna kadar, kayıt dışı emanet döviz girişi olursa, dolar kuru 25 liranın altında kalır. 


Türkiyenin dış borçları ve iflas risk priminin yükselmesi hakkında ise Türkiyenin bir yıl içinde ödemesi gereken dış borç tutarı, 181,4 milyar dolardır. 2022 cari açığını 50 milyar dolar olarak tahmin ediyorum. Bu şartlarda Türkiyenin bir yılda 231 milyar dolar dış borç çevirmesi gerekir. Ancak Türkiyenin uluslararası piyasalarda işlem gören beş yıllık tahvillerinin iflas risk primini gösteren CDS oranı 818 baz puana çıktı. Bu durum dış borçlarda temerrüt riskini artırdı, ifadelerini kullanan Korkmazın makalesinin tamamı şöyle:

TLye olan güven kaybı hiçbir zaman bu kadar düşük olmamıştı. Bunun iki temel nedeni var; Bir… MB gösterge faizine göre, reel faiz oranı eksi yüzde 34,3tür. Bu eksi reel faiz ile TL cep yakıyor. İkincisi… AKP iktidarının Merkez Bankasına olan güveni düşürmesidir. Çok açıktır ki; TLyi basan ve kefili olan MB, Başkanlık ofisi gibi çalışırsa, sermaye bankaya güven duymaz.

Üstelik, üretim ithal girdiye bağımlı olduğu için, birçok sektörde pazarlık ve işlem Euro ve dolar kuru üstünden yapılıyor. Yani piyasada TL geçmiyor, dolar ve Euro geçiyor.

Merkez Bankası TÜFE-2003 yılı bazlı reel kur endeksine göre, dolar/TL kuru 17,3476 iken, TL yüzde 49,5 oranında daha düşük değerdedir. Eğer Endeks denge kuru olan 100de kalsaydı, dolar kuru yaklaşık 9 lira olacaktı.

Dolar/TL reel kur endeksinin 100 olarak kalması için, kısaca doların TL enflasyonu eksi dolar enflasyonu kadar artması gerekir. Türkiyede 2018 kur şoku ve arkasından gelen kur artışları, enflasyon farkından daha yüksek olduğu için, TL aşırı değer kaybetti.

Uygulamada Merkez Bankası reel kur endeksini nominal efektif döviz kuruna göre hesaplıyor. Bankanın açıklaması; Nominal efektif döviz kuru, Türkiyenin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel efektif döviz kuru ise nominal efektif döviz kurundaki nispi fiyat etkileri arındırılarak elde edilmektedir şeklindedir.

Aslında FEDin faizleri artırmasından sonra dolar tüm dünyada diğer paralar karşısında değer kazandı. Dolar endeksi yükseldi. Dolar/Euro paritesi geriledi.

DOLAR ENDEKSİ

2021 Haziran; 92,431

2022 Haziran; 104,101

Endekste bir yılda artış yüzde 12,6.

EURO/ DOLAR PARİTESİ

2021 Haziran; 1,1910

2022 Haziran; 1,0510

Paritede bir yılda gerileme; yüzde 11,7

Dolar faizinin artması, Türkiyeyi daha çok etkiledi. Doğrudan yabancı yatırım sermayesi artık gelmiyor. Türkiyede olanlar da çıkıyor. Söz gelimi eBay yabancı sermayeli şirket de Gitti-Gidiyoru kapatarak Türkiye pazarından çıkıyor.

Doğrudan yabancı yatırım sermayesi gelmediği gibi sıcak para da çıkıyor. Borsada yüzde 66,1 olan yabancı payı yüzde 37,91e geriledi.

Portföy yatırımlarında Ocak-Nisan arasında ilk 4 ayda, 5,5 milyar dolar net çıkış olmuştur. Dahası artık yerli yatırımcı da dış borsalara gidiyor.

Türkiyenin bir yıl içinde ödemesi gereken dış borç tutarı, 181,4 milyar dolardır. 2022 cari açığını 50 milyar dolar olarak tahmin ediyorum. Bu şartlarda Türkiyenin bir yılda 231 milyar dolar dış borç çevirmesi gerekir. Ancak Türkiyenin uluslararası piyasalarda işlem gören beş yıllık tahvillerinin iflas risk primini gösteren CDS oranı 818 baz puana çıktı. Bu durum dış borçlarda temerrüt riskini artırdı.

Bu şartlarda yıl sonu dolar kuru belirli şartlar altında tahmin edilebilir.

Siyasi iktidar, istikrar programı hazırlayıp, IMFye giderse veya erken seçim kararı alırsa, dolar kuru 15 liranın altına düşer.

Siyasi iktidar hiçbir önlem almazsa ve Türkiye dış borçlarında temerrüde düşerse, dolar kuru bir gecede 50 lira olur.

Yıl sonuna kadar, kayıt dışı emanet döviz girişi olursa, dolar kuru 25 liranın altında kalır.

Ocak ayında Yeniçağ Gazetesindeki köşemde FEDin dolar faizini artırmasının etkilerini yazmıştım. Burada; Dolar faizi artınca, Türkiyeye giren portföy yatırımları azalır. Çıkış da olur. Doğrudan yabancı yatırım sermayesi daha uzun dönemli bakar. Zaten Türkiyeye konut satışı dışında, doğrudan yabancı yatırım sermayesi gelmiyor. Yabancı sermaye girişi olmazsa ve çıkışı olursa, bu çıkışlar dövize talebi artırır ve kur artışına neden olur şeklinde bir yazı yazmıştım. Bu dediklerim aynen gerçekleşti.

Ama bir yandaş medya, bugüne kadar tahminleri tutmayan CHPli ekonomist korku pompaladı diye yazmıştı.

Bugün bir kritik eşikteyiz. Siyasi iktidar ve yandaş medya daha akıllı olup, bu dediklerimi dikkate alırlarsa, yalnız Türkiye için değil kendileri için de doğru yapmış olurlar.

Son güncelleme: 16:56 22.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı