• Turkhane Logo

Konut satışı ve alımında vatandaşın vergi yükü 10 kat artacak

Evini satmak isteyenler, önce şirketlere gerçek piyasa değerini hesaplatacak. Bu değer üzerinden yüzde 4 harç ödeyecek. Expertize de 500 lira ödeme yapacak.

15:14 02 Kasım 2019 Cumartesi
Konut satışı ve alımında vatandaşın vergi yükü 10 kat artacak
Evini satmak isteyenler, önce şirketlere gerçek piyasa değerini hesaplatacak. Bu değer üzerinden yüzde 4 harç ödeyecek. Expertize de 500 lira ödeme yapacak.



AKP’li milletvekillerinin “çok kazanandan çok vergi alınacağı” iddiasıyla Meclis’e getirdiği vergi paketinden evini satanlarla ev alacaklara büyük vergi yükü çıktı. 1 Ocak 2020’den itibaren başlayacak uygulama ile vatandaşın vergi yükü 10 kat artacak.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre yeni düzenleme, evini satmak isteyenlerin önce evin gerçek değerini değerleme şirketine para verip öğrenmesini gerektiriyor. Satış sırasında yüzde 4’lük harç gerçek değer üzerinden alınacak. Böylece şimdiye kadar örneğin 100 bin lira gösterilen 500 bin liralık evin harç tutarı 4 bin liradan 20 bin liraya çıkacak.


TESPİT YÖNTEMİ TAMAMEN DEĞİŞİYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen vergi paketindeki maddelere göre, konut alım ve satımlarında satıcı beyanına dayanan değer tespit yöntemi tümden değişiyor. Tapu Kanunu’nda yapılacak değişiklikle artık konut satışlarında satıcının devlete beyan ettiği değer yerine özel değerleme şirketlerinin belirleyeceği ev fiyatı esas alınacak.

Tapu Genel Müdürlüğü de şirketlerin yanı sıra ülke genelindeki tüm konutların gerçek değerlerini çıkarmak için belirli bir semti içine alan ‘alan bazlı’ ve her bir evin değerini ortaya çıkaran ‘tekil” değerleme yapacak.

TAPU HARCI YÜZDE 3’TEN YÜZDE 4’E ÇIKIYOR

Yeni düzenleme Meclis’ten aynı şekilde geçerse, artık evini satmak isteyenler direkt tapuya gidip satış yapamayacak.

Satıcılar önce bir değerleme şirketine başvurup evinin gerçek değerini öğrenecek. Bunun için o değerleme şirketine belirli bir para ödeyecek. Şirketten aldığı belgeyi tapuya sunacak. Tapu idaresi de bu değer üzerinden 2019 yılında alıcıdan yüzde 1.5, satıcıdan yüzde 1.5 olmak üzere toplam yüzde 3 tapu harcı alacak. Bu harç 2020’den itibaren yüzde 3’ten yüzde 4’e çıkacak.

Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sinan Bayçelebi, yeni uygulamaya 1 Ocak 2020’den itibaren başlayacaklarını açıkladı.

Tapu Kadastro Genel Müdür Vekili Ömer Zeki Adlı da, evinin değerini hesaplattıracak vatandaşın değerleme uzmanına 450 ila 500 lira ödeme yapacağını söyledi. Adlı, bu tutarın harçtan düşülmesi üzerinde de çalışma yapıldığını belirtirken, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş ise yüzde 4 olan harç oranının düşürülebileceğini ifade etti.

Son güncelleme: 15:14 02.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı