• Turkhane Logo

“Kimse endişelenmesin, Türkiye’de bankaların döviz açığı yok”

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Sermaye yeterlilik açısından bankalar güçlü. Hiçbir bankanın açık (döviz) pozisyonu yok." dedi.

15:39 25 Kasım 2021 Perşembe
“Kimse endişelenmesin, Türkiye’de bankaların döviz açığı yok”
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Sermaye yeterlilik açısından bankalar güçlü. Hiçbir bankanın açık (döviz) pozisyonu yok." dedi.



Doların 22 Kasım’da 13,49 TL’ye kadar tırmanması piyasaları alt üst etti. Gözler bankalardaki döviz mevduatına çevrilirken, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankaların döviz açığı olmadığını kaydetti. Ateş, “Bankacılık sektöründe endişe edilecek bir durum yok. Halkımız itidalli bir şekilde bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Bankaların sermayelerini TL olarak tuttuklarını ve kurdaki artıştan dolayı sermayelerin dolar karşılığının azaldığını belirten Ateş, “Kur artışı beli kaldıraç imkânlarımızı sınırladı. Sektörün sermaye yapısının güçlü. Türk bankacılığı yeterli sermayeye sahip.” dedi.


“ÖZEL SEKTÖRÜN DÖVİZ RİSKİ YOK”

Bankaların haricindeki özel firmaların da kur şokundan fazla etkilenmeyeceğini iddia eden Ateş, “Özel sektörün pozisyonu açısından da bir tehdit geleceğini düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

Ateş, “Mevduat faizleri yüzde 15-16 aralığına geldi. Buna bağlı olarak bankalar kredileri yüzde 20’nin altına çekti. Kredi garanti programı ile küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) desteklenmesini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

“İthalatımız hâlâ 250 milyar dolarda. Önemli kısmı da enerji.” diyen Ateş, “Kurun enflasyona geçişkenlik etkisi var. Kur artışı maliyetlere, maliyetler de fiyatlara yansıyor.” tespitinde bulundu.
 
Ateş, Bloomberg HT televizyonuna verdiği mülakatta, “İstikrar çok önemli. Kur-faiz-enflasyonun dengeli gitmesi bankacılık sektörü için önemli.

Ateş’in genel müdürlük koltuğunda oturduğu DenizBank’ın Rus hissedarı Sberbank, 31 Temmuz 2019’da bankadaki yüzde 99,85’lik hissesini Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Emirates NBD’ye devretmişti.

Son güncelleme: 15:39 25.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı