• Turkhane Logo

‘Kefen parası’nın faturası emekliye çıktı: Göstermelik zam!

AKP Hükumeti Merkez Bankasında zor günler için bulunan ve ‘kefen parası’ olarak nitelendirilen ihtiyat akçesini bile harcadı.

11:51 28 Nisan 2021 Çarşamba
‘Kefen parası’nın faturası emekliye çıktı: Göstermelik zam!
AKP Hükumeti Merkez Bankasında zor günler için bulunan ve ‘kefen parası’ olarak nitelendirilen ihtiyat akçesini bile harcadı.



Kasada para olmayınca da 3 yıldır zam yapılmayan emekli bayram ikramiyelerine göstermelik zam yapıldı. CHP’nin emekli ikramiyesinin 1.500 TL olması yönündeki kampanyası sonrası Saray, 1000 lira olan ikramiyeye 100 TL zam yaptı. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1000 lira olan emeklilerin bayram ikramiyesine 100 lira zam yapılacağı duyurdu. Erdoğan zammı bu bayrama yetiştireceklerini belirtti.


“ÖYLE BİRŞEY YOK”

AKP’nin MKYK toplantısı sonrasında gazetecilerin, “Emeklilere bayram ikramiyesinin bin 500 lira gibi bir rakam konuşuluyor” şeklindeki sorusuna cevap veren Erdoğan, “Öyle bir şey yok. Ben ne dedim? Bin + enflasyon. Büyük ihtimalle enflasyon 85 gibi oluyor, bunu inşallah 100’e tamamlayacak, inşallah bin 100 olarak yapacağız. Bunu da Meclis’e değil, bir kararname ile göndereceğiz. Vakit kaybetmeden süratle bayrama yetiştireceğiz” dedi.

CHP’NİN “1500 TL OLSUN” ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

CHP Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi vekillerin, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un görüşmeleri esnasında emeklilere yapılan bayram ödemesi tutarının bin liradan, bin 500 liraya çıkarılması ve bayram ikramiyesi miktarının her yıl gerçekleşen enflasyon oranında artırılması için önerge vermişti. Verilen önerge, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINA GÖRE 1800 TL OLMALI

DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) raporuna göre, emekli bayram ikramiyeleri asgari ücrete göre 763 TL, gıda enflasyonuna göre 677 TL ve ortalama enflasyona göre 556 TL eridi. DİSK-AR’ın “Emeklilerin bayram ikramiyesi nasıl eridi?” başlıklı raporunda, emekli bayram ikramiyelerinin asgari ücret artışına paralel artması gerektiği belirtildi. Emekli bayram ikramiyesinin asgari ücrete paralel olarak 1763 TL olması gerektiği ifade edilen açıklamada asgari ücrete paralel bir bayram ikramiyesi artışı için her bir bayram ikramiyesinin en az 1800 TL olması gerektiği kaydedildi.

13.3 MİLYON EMEKLİ BULUNUYOR

Türkiye’de 13,3 milyona yakın emekli ve hak sahibi var. Fiyatlarda artış yaşanırken emekli bayram ikramiyesi üç yıldır 1000 TL olarak yerinde sayıyor. Üç yıldır emekli bayram ikramiyelerine zam yapılmıyor.

Son güncelleme: 11:51 28.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı