• Turkhane Logo

Katlettikleri yayla için çözümü çim ekmekte buldular

Karadeniz'de "Yeşil Yol" olarak adlandırılan proje ile turizmi arttırmak amacıyla yaylalar arasında yol yapılması sonrası bir doğa katliamı yaşandı.

09:02 30 Ekim 2020 Cuma
Katlettikleri yayla için çözümü çim ekmekte buldular
Karadeniz'de "Yeşil Yol" olarak adlandırılan proje ile turizmi arttırmak amacıyla yaylalar arasında yol yapılması sonrası bir doğa katliamı yaşandı.



Rize İl Özel İdaresi, doğal yapının tahrip edildiğini kabul edip, bu yerlerin normal haline dönmesinin yıllar alacağını belirtti ve çimlendirme kararı aldı.

Rize Çamlıhemşinde geçen yıl yapılan Palovit Şelalesi ile Palovit Yaylası arasındaki bağlantıyı sağlayan yol düzenlenmesine ve betonlaşmaya ilişkin ihalede Rize İl Özel İdaresinin idari personelinin yurtiçi veya yurtdışı seyahatlerinin masrafları garanti altına alınmıştı.


İdare yol yapımı sonrası oluşan tahribat için, Endemik bitki örtüsü kaybolmuştur. Yüksek bölgelerde ortamın yeşillik açısından eski halini alması uzun yıllar süreceği gerçeği bilimsel olarak bilinmektedir. Bu olumsuz durumun çözülmesi amacıyla yüksek rakımlarda kısa sürede ortamın yeşermesini sağlayacağını düşünülen endemik çim tohumu uygulama çalışması başlatılmasına ait tarım komisyonu çalışmalarını tamamlayamadığından komisyona ek süre verilmesi kabul edildi ifadesini kullandı.

Cumhuriyetten Hazal Ocakın haberine göre, bölge sakini avukat İbrahim Demirci yaşanan doğa katliamının bir başka doğa katliamı ile üstünün örtülmeye çalışıldığını ifade etti.

Demirci, “İdare ‘Yeşil Yol’ ile Kaçkar Dağları ve meralarının ekosistemini katlettiğini utanmazca ifade etmiş; işlediği cinayeti örtbas etmek için de başka cinayetler planlamakta: Yaylalara/meralara ‘kısa sürede büyüyecek endemik çim ekmek’ ne demektir! Meralara çim ektirme ihalesinde, hangi ülkelere gideceklerini planlıyorlar sanırım. Yaylaları kasabalara dönüştüren idarenin bir sonraki ihalesi de, yaylacılara çim biçme makinesi satmak olacak sanırım” diye konuştu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu oy birliği ile aldığı bir karar ile Yeşil Yol projesini durdurmuştu.

Son güncelleme: 09:02 30.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı