• Turkhane Logo

'Katar lideri Trump'ı ziyaret etti, Türkiye'ye yatırımlarını geri çekmeye başladı'

Ekonomik kriz içindeki Türkiye'den, Katar'ın da kaçmaya başladığı öne sürülüyor.

13:51 26 Temmuz 2019 Cuma
'Katar lideri Trump'ı ziyaret etti, Türkiye'ye yatırımlarını geri çekmeye başladı'
Ekonomik kriz içindeki Türkiye'den, Katar'ın da kaçmaya başladığı öne sürülüyor.



Suudi Arabistanta yayınlanan Okaz gazetesi, Temmuz ayı başında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Saninin Türkiyeden yatırımlarını çekmeye başladığını öne sürdü. 

Gazeteye göre Trump, Beyaz Sarayda kabul ettiği Katar Emirine, Müslüman Kardeşlere olan desteği ve İranla yakın ilişkisinden dolayı memnuniyetsizliğini dile getirdi. Gazeteye göre radikal gruplarla ilişkisi ve Rusyadan S-400 füze sistemlerini alan Türkiye ile de ilişkilerini gözden geçirmesini istedi. 


Maşal Aba Al Wade Al Harbi imzalı haberde, görüşme sonrası Trump Katar Emirini, Türkiyeden yatırımlarını çekmesi konusunda ikna etti. Haberde, Katarın yatırımlarını çektiği yönündeki iddialar Amerikan medyası ve Türk kaynaklarca da doğrulanıyor. 

Gazeteye göre Türk ekonomisinin tarihindeki en büyük krizle yüz yüze olduğu bir dönemde Katarın yatırımlarını çekmeye başladığı ve bundan sonraki sorunun ise Türkiyedeki Müslüman Kardeşleri gelecekte ne bekliyor? olduğu. 

Bu arada Mısır merkezli Youm7 gazetesi, Katar Lideri Tamimin, Trumpla görüşmesinden sonra Türkiye ve İranı da gizlice ziyaret ederek, görüşmeler konusunda bilgi verdiğini öne sürdü. 

Gazetenin haberini dayandırdığı Katar Mübaşir adlı televizyon kanalına göre Tamim, Trumpın sert mesajlarını Erdoğana iletti. Mesajlar arasında radikal unsurlara verdiği desteği kesmesi, ABD vatandaşlarını tutuklamaktan vazgeçmesi de bulunuyor. Kanala göre Tamimin Türkiye ziyaretlerinin hemen tamamının mahiyeti bilinmiyor. 

Gazeteye göre ziyaret 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin yıldönümünde gerçekleşti. 

Gazete ayrıca Tamimin petro dolarlarıyla Trump yönetiminin Türkiyeye muhtemel bir kızgınlığını gidermeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu da iddia etti. 

Katarın Türkiyede yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırımı bulunurken, Türk inşaat şirketleri de Katarda 15 milyar dolarlık projelerde yer alıyor.

Son olarak Katarın da hissesinin bulunduğu Alman otomotiv devi Volkswagen Türkiyede yatırım kararı almış, bu kararda Katarın rol oynadığı öne sürülmüştü. 


Kaynak: AHVAL

Son güncelleme: 13:51 26.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı