• Turkhane Logo

Kargoda 'kaybolan çek' sorunu büyüyor

Son dönemde sıkça görülen ‘kargoda kaybolan çek” vakaları iş dünyasında mağduriyet yaratıyor.

08:35 15 Ağustos 2022 Pazartesi
Kargoda 'kaybolan çek' sorunu büyüyor
Son dönemde sıkça görülen ‘kargoda kaybolan çek” vakaları iş dünyasında mağduriyet yaratıyor.


Hukukçular, kargo şirketlerinin çek gönderileri kabul etmediğini ve kayıplardan da sorumlu tutulmadığının altını çizerek, iş insanlarına ‘alacağınızı alamama ihtimaliniz çok yüksek’ uyarısında bulunuyor.

Dünya gazetesinden Zehra Oruç Gültaşa konuşan avukat Hüseyin Acarbay şunları anlattı:


“Bursalı bir müvekkilimiz, İstanbul’da bulunan bir müşterisine çekini kargo firması ile veriyor. Aradan birkaç gün geçtikten sonra kargosunun kaybolduğunu öğreniyor ve bize başvuruyor. Bu durumda hukuki mevzuat; çekin, kişinin veya şirketin rızasıyla elinden çıktığında kaybolduğunda, çek iptali davasını öngörüyor. Biz mahkemeye çek iptali davası açıyoruz ve mahkeme çek gününe kadar gerekli ilanları yapıp, çekin iptaline karar veriyor.

Ancak bu çek vadesi gelene kadar bankaya ibraz edildiği anda işin rengi değişiyor. Çünkü çeki bulan kişi, her ne kadar bu çek hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda da bulunulsa, Ticaret Mahkemesi’ne çek iptali davası da açılsa, hatta mahkeme tarafından çeke ödeme yasağı dahi konulsa çeki bankaya ibraz eden yani bulan kişi bu çeki ibraza koyup, yasal süreyi beklemeden Ticaret Mahkemesi’nden İhtiyati Haciz Kararı alıp, hiç kimseye tebligat göndermeden, doğrudan çek üzerinde ismi bulunan tüm borçlulara karşı hacze gitme hakkına sahip oluyor.”

Avukat Altan Aydın da şu uyarılarda bulundu: “Çek kaybolduğu zaman çek üzerinde son hak sahibi olan kişi, çek iptali davası açabilir, mahkemece uygun teminat karşılığında çekin kayıtlı olduğu bankaya ilgili çeke tedbir konulduğuna dair yazı gönderilir. Mahkemece konulan tedbir, ilgili çekin keşide tarihi geldiğinde, bankaya ibrazında bir engel teşkil etmemektedir. Sadece taraf bankaca ilgili tedbir nedeniyle ödenemediğine dair çekin arkasına yazı şerh düşülür. Aslında çek gerçekten haklı alacaklıların elindeyse veya gerçekten kayboldu ise bir problem değilken, kötü niyetli kişilerin eline geçtiği takdirde problem oluşturur. Şöyle ki; çekin arkasına bankaca tedbir yazısı yazılması, haksız olarak çeki elinde bulunduran kişinin ihtiyati haciz kararı almasına engel değildir.

Son güncelleme: 08:35 15.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı