• Turkhane Logo

Karar yazarı: Aklı olan, ülkesini seven yatırımları durdurur

Türkiye'de bir süredir ekonomik kriz emareleri görülüyor. Dolar rekor üstüne rekor kırıyor.

09:47 31 Mayıs 2018 Perşembe
Karar yazarı: Aklı olan, ülkesini seven yatırımları durdurur
Türkiye'de bir süredir ekonomik kriz emareleri görülüyor. Dolar rekor üstüne rekor kırıyor.

Merkez Bankası, faiz müdahalesiyle doların artışını engellemeye çalışırken Dünyaca ünlü ekonomistler de ekonomide yaklaşmakta olan fırtına konusunda Türkiyeyi uyarıyor.

Ekonomide kötü giden tabloyu analiz eden uzmanlar Türkiyenin üreten değil, tüketen bir yapıya büründüğü eleştirisinde bulunuyor. Özellikle inşaat sektörünün uzun vadede ekonomiye bir katkısı olmadığı ifade ediliyor.

Karar yazarı İbrahim Kahveci, Aklı olan, ülkesini seven yatırımları durdurur başlıklı yazısında Ocak 2003-Mart 2018 arasında 565 milyar dolar cari açık verildiğini ve bunun karşılığında yabancılar (çok ama çok büyük kısmı ABD ve ABD) 604 milyar dolar kayıtlı ve 43 milyar dolar da kaynağı belirsiz para yolladıklarını söylüyor.


Kahveci, yani biz 2003 sonrasında 647 milyar dolar yabancının parasını bir güzel yemişiz.  O parayı alıp döviz kazandırıcı yatırımlara maalesef yönelmemişiz. Mesela duble yollar yapmışız ve karşılığında 201 milyar dolarlık yabancının arabasını ithal etmişiz.  Kısaca yollarımızı ve köprülerimizi daha çok yabancı araçlar ithal ederek kullanır olmuşuz. Yabancı bize daha çok araba satsın diye, yol yapmışız diyor.

Kahveci, yabancılara 224 milyar dolarlık araç satışı gerçekleşmesine rağmen neredeyse hiç kar elde edilemediğini belirtiyor:

Araç başına bir kaç yüz dolar kar ile avunup durduk.

Önceki gece Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu konuşmasında, “Ne kadar yatırım varsa durduracağız. Yatırımları durdurduktan sonra, içeriğine ve önem derecesine göre yeniden şekillendireceğiz” demişti.

Kahveci, bu sözleri işittiğinde içine umut doğduğunu söyleyerek, şöyle devam ediyor:

Yıllardır üretim süreçlerinin önünü kapatan bir modelle yatırımları yönlendiriyoruz. Görüntüde gösterişi yüksek ama içi boş işlerle uğraşıp duruyoruz.

Artık dolar kurunu yüksek faiz vererek dengeleme süreci de gitgide güç kaybediyor. Bir kaç yıl içerisinde kalıcı çözüm bulunmaz ise halimiz hiç iyi olmayacak. 

İşte o nedenle bu seçim sonrası ülkemizi çok büyük reform hamlesi beklemektedir. Çalışma hayatından-emeklilik sistemine kadar. Kalkınma bankacılığından, tüm finans sisteminin değişimine kadar.

Hatta en önemlisi de maliye-vergi sisteminde olmalıdır. Ankara bir an önce zayıflamalıdır. 

İşte bu noktada Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun açıklaması çok önemlidir. Ufukta görülen kara bulutların taşıdığı fırtına basit önlemlerle geçiştirilemez. Görenler için tehlike büyük ama görmeyenler için ortalık güllük güneşlik. Ne diyelim. Her toplum hak ettiği şekilde yönetilirmiş.

Son güncelleme: 09:47 31.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı