• Turkhane Logo

Kaptan pilotunuz konuşuyor: ‘Yemek 100 lira, peynir ekmekle gelin’

İlk kez bir kaptan pilot ismiyle Yeni İstanbul Havalimanı’ndaki durumu anlattı. İşte pilotlara hocalık yapan Kaptan Pilot Bahadır Altan’ın anlattıkları..

11:17 29 Mayıs 2019 Çarşamba
Kaptan pilotunuz konuşuyor: ‘Yemek 100 lira, peynir ekmekle gelin’
İlk kez bir kaptan pilot ismiyle Yeni İstanbul Havalimanı’ndaki durumu anlattı. İşte pilotlara hocalık yapan Kaptan Pilot Bahadır Altan’ın anlattıkları..


Yeni İstanbul Havalimanı’nı anlatan Kaptan Pilot Bahadır Altan her gün yeni bir sorunla karşılaşıldığını, Atatürk Havalimanı’nın tamamen kapatılmasının hata olduğunu söyledi. Altan, yeni havalimanı yüzünden 2 gün hava ulaşımının durması halinde Türkiye’de hayatın duracağı uyarısını yaptı. Altan’dan bir tavsiyede yolculara: “Yolcular yanlarında peynir ekmek götürsünler! Orada bir öğün yemek 100 lira civarında.” dedi.

Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan’ın gerçekleştirdiği söyleşide Kaptan pilot Bahadır Altan Yeni İstanbul Havalimanı ile ilgili görüşlerini okuyucuyla paylaştı. Kış aylarında havalimanındaki şartların daha da ağırlaşacağını dile getiren Altan: “Bir kere Atatürk Havalimanı ile kıyasladığımızda burada buzlanma ve sisin çok daha fazla olacağını meteoroloji uzmanları söylüyor. Ona göre şimdiden tedbirler alınmalı. Mesela Kuzey ülkelerinde benzeri durumlar için ısıtmalı pistler yapılmış. En azından pistlerin biri veya ikisi böyle olabilirdi. Bu sistemler yoksa yaz dönemi bekleyerek geçirilmemeli. İstanbul Havalimanı kapanırsa 1500 uçağı nereye indireceksiniz? Ne Sabiha Gökçen ne Çorlu yetmez bu kadar uçağa. Atatürk Havalimanı’nı da yedek olarak bile kullanmamak üzere kapatırsanız ne olacak? Bu meydan 2 gün kapansa Türkiye’de hayat durur. Hava ulaşımı kapitalizmin kan damarları, dolaşım sistemi.


FELAKETLERE KARŞI AHL CANLI TUTULMALI

Yeni havalimanının konumunun Karadeniz kıyısında oluşu büyük dezavantaj diyen Kaptan pilot Altan: ‘Bu durumda aletle iniş sistemi (ILS) ile yaklaşmalar yapılır. Bu sistem görüşün 200 ve altında hatta sıfır görüşte bile inişe olanak veriyor. En modern, 0 görüşte dahi inişe elverişli bir sistem aldık diye övünüyorlar. Ama o zaman bekleme çok daha fazla olacak. Çünkü bir uçak indiği zaman diğer uçak normalde 5 mil arkasından yaklaşırken bu iki kat hatta daha fazla olacak. Yani aradaki zaman 2 dakikadan 4-5 dakikaya çıkacak ve havada beklemeler artacak. İşte bunlara karşı tedbir almaları lazım. Hızla Atatürk Havalimanı ile yeni havalimanı arasında yine Çorlu ve Sabiha Gökçen havalimanlarına karadan raylı sistemler kurmak gerekiyor. En azından şu anda AHL canlı tutulmalı. Oradaki terminal binalarının bakımını yaparak bir felaket anında kullanılacak halde tutmak gerek.”

UÇAK 40 DAKİKA YERDE MESAFE KATEDİYOR

Yerdeki uçakların pistlere kestirme geçişlerinin yapılmadığını, bu nedenle uçakların yerde pist etrafında dönerek kalkış pozisyonu almak zorunda kaldığını ve 40 dakikalık bir zaman kaybı olduğunu belirten Altan şöyle konuştu:

“Avrupa’da çalışan Eurocontrol’den bir arkadaşım, ‘Havalimanı açıldığından beri bütün Amerika uçuşları ortalama 40 dakika rötarlı geliyor. Neden böyle’ diye sordu. İşte sebebi budur. Uçak kapısını kapattıktan sonra 40 dakika yavaş yavaş gitmek zorunda. Bu durum yaz aylarında iniş takımlarında ısınmalara, hatta lastik patlamalarına neden olabilir.

Normalde bir taraftaki piste iniş yapılırken öbür taraftaki pistten de kalkışlar yapılır. Ama burada o kadar dağınık bir yapı var ki terminalde en uzak pistten kalkış yapması için uçağın 40 dakika gitmesi gerekiyor. Yani havalimanını büyük yapmakla, dünyanın en büyüğü yapmakla trafik akışını rahatlatamıyorsunuz! Esas problem burada.”

UÇAKTAKİ YİYECEKLER TERMİNALDEKİNDEN UCUZ

Havalimanında yolcuların yemek yiyebilmesi can alıcı problemlerden biri diyen Altan: “Bir kere yolcular yanlarında peynir ekmek götürsünler! İlk tavsiyem bu. Orada bir öğün yemek 100 lira civarında. O kadar pahalı ki yerde çalışanlar uçaktan alışveriş yapmaya çalışıyor. Terminalde daha pahalı olduğundan gelip uçaktan sandviç almaya çalışıyorlar. Çalışanların bir yemekhanesi bile yok hâlâ. Orada yemek yemeye kalkarsa maaşının önemli bir kısmını verecek işçiler. Her şey çok pahalı. Ulaşım en büyük problem, toplu taşıma adına birkaç yerden otobüs dışında ki o da çok pahalı taksiyle gitmeye kalktığınızda uçak bileti kadar para ödeniyor.

ÇALIŞANLAR KONUŞAMIYOR AMA SORUNLARI YOLCULAR ANLATABİLİR

Bence yolcular bir sorunla karşılaştıklarında tepkisini dile getirip gazetelere sosyal medyaya anlatmalı. Yani pilotlar konuşamıyor, hostesler konuşamıyor, yerdeki işçiler konuşamıyor işimizden oluruz diye, ama yolcuların korkacak bir şeyi olmamalı. Yolcular gelip anlatmalılar. Arayıp gazetecilere anlatmaları lazım. Yanlışlıklar ancak böyle kamuoyu baskısı ile düzelir.”

Eski askeri pilot Bahadır Altan, 1992 yılından beri sivil havacılık alanında çalışıyor. Anadolu Üniversitesi SHYO, THY ve Pegasus’ta kaptanlık yapan Altan, şimdi ise bir havayolu şirketinde öğretmen pilot olarak görev yapıyor.

Son güncelleme: 11:17 29.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı