• Turkhane Logo

Kamu bankalarının rezerv satarak düşürdüğü dolar/TL tekrar yükseliyor

Dolar/TL yeni haftada yeniden 6 seviyesinin üzerinde. Kur, 5.96 seviyesinden başladığı günde 6.08 seviyelerine çıktı.

11:38 13 Mayıs 2019 Pazartesi
Kamu bankalarının rezerv satarak düşürdüğü dolar/TL tekrar yükseliyor
Dolar/TL yeni haftada yeniden 6 seviyesinin üzerinde. Kur, 5.96 seviyesinden başladığı günde 6.08 seviyelerine çıktı.



Yeni haftanın ilk gününde 6 liranın altında açılan dolar/TL, ardından yükselişe geçerek 6.08 seviyesinin üzerine çıktı.

Cari işlem dengesi, martta piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Veri öncesi yükselişe geçen kurda, yukarı yönlü eğilim korunuyor.


Kur en yüksek 6.0807 seviyesini test etti.

Geçen haftanın son işlem gününde en yüksek 6.2047’yi gören dolar/TL, özellikle akşam saatlerinde hızla düşüşe geçerek günü önceki kapanışın yüzde 3.4 altında, 5.9839’dan tamamlamıştı.

Euro/TL ise 6.83’ün üzerinde alıcı buluyor.

ABD ile Çin arasında Cuma günü devam eden ticaret müzakerelerinde bir sonuca ulaşılamaması ve ABD’nin 200 milyar dolar değerindeki Çin mallarına yüzde 25 gümrük tarifesi kararının yürürlüğe girmesinin ardından Asya piyasaları yeni haftaya negatif başladı.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, piyasaları sakinleştirecek açıklamalarda bulundu. Kudlow, haziran sonunda Japonya’da yapılacak G20 Zirvesi’nde Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in görüşmesinin beklendiğini söyledi.

Yurt dışında veri gündeminin zayıf olduğunu ve ABD ile Çin yetkililerinde gelecek açıklamaların gündemi meşgul edeceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 6.23’ün önemli direnç, 5.9650’nin destek konumuna geldiğini kaydetti.

Kamu bankalarının geçen hafta Cuma gününden bu yana kuru düşürebilmek için 4.5 milyar doların üzerinde döviz sattığı ve bu kaynağın “arka kapı” yöntemiyle Merkez Bankası tarafından kamu bankalarına aktarıldığı haberleri gündeme geldi.

Dünya gazetesi yazarı ekonomist Alaattin Aktaş, sosyal medya platformu Twitter’da, “Altın ve kamu mevduatı hariç net döviz rezervi 9 Mayıs’ta 10.5 milyar dolara geriledi. Ama dikkat; bu tutarda yaklaşık 13 milyar dolarlık swap dövizi de var. Bu tutar düşülünce rezerv eksiye iniyor. Ama kuru tutabilmek için kamu bankaları eliyle döviz satışına da devam ediliyor” paylaşımında bulundu.




Aktaş’ın bu paylaşımını alıntılayan ekonomist Mustafa Sönmez de “Döviz rezervi filan kalmamış gerçekte; en son bu hali ne zaman yaşadı Türkiye?” diye sordu.

Son güncelleme: 11:38 13.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı