• Turkhane Logo

Kahveci: BOTAŞ 2018 bilançosunu yayından kaldırmış

Yinelenen 23 Haziran İstanbul seçimlerinin ardından elektriğe ve diğer pek çok tüketim malına art arda zam yapıldı.

09:25 05 Temmuz 2019 Cuma
Kahveci: BOTAŞ 2018 bilançosunu yayından kaldırmış
Yinelenen 23 Haziran İstanbul seçimlerinin ardından elektriğe ve diğer pek çok tüketim malına art arda zam yapıldı.



Tuz, şeker, çay gibi gıda maddelerinin yanı sıra, benzin de zamlardan nasibini aldı. 

Elektrik zammına dikkat çektiği yazısında Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, BOTAŞın devasa borçları ile daha önce yazdığı yazısının ardından BOTAŞın 2018 bilançosunun yayından kaldırıldığını duyurdu. 


Elektrik zamlarının kaçınılmaz olduğu yönündeki kanıya da dikkat çeken Kahveci, elektrik üretim miktarı ile ilgili de, Bu yıl yağışlar çok iyi olunca baraj ve akarsulardan üretilen elektrik adeta patlama yapmış. Geçen yılın ilk altı ayında hidroelektrik üretiminin payı yüzde 23.14’te kalırken, bu yıl üretimin yüzde 37.89’u buradan karşılanmış verisini paylaştı. 

Ardından konuyu hidroelektrik ve doğalgaz termik santrallerine getiren Kahveci, Hidroelektrik üretim karşısında doğalgaz termik santraller adeta kapılarına kilit vurmuşlar. Yüzde 29.16 olan üretim payı da yüzde 15.71’e düşüş göstermiş diye yazdı.

Türkiyenin yılın ilk dört ayında gaz ithalatının 17.9 milyar metreküpe gerilediğine değinen Kahveci, ekonomide yaşanan duraklama ile beraber gaz veya enerji kullanımında da bir duraklama yaşandığına işaret etti. 

Buna bağlı olarak doğalgaz çevrim santrallerinin önemli bir kısmının çalışmadığını kaydeden Kahveci, Hatta doğalgaz ithalatında da bir miktar kısıntıya gittik. Ama asıl sorun çevrim santralleri... dedi ve ekledi:

Bankacılık sektörünü de ilgilendiren bu tablo karşısında ne yapılacak? Bu santrallerin borçları nasıl ödenecek? Maliyetler nasıl karşılanacak? Bunların hepsi bir sorun. Ama bir başka sorun da zaten tahsilat yapamadığı için borçları hızla artan BOTAŞ...

İşte orada da mali yük arttıkça artıyor.

Kısaca sistem bir tıkanıklık yaşıyor ama henüz kimse nasıl bir çıkış yolu bulunacağını bilmiyor. En azından kamuoyunda bir bilgi yok. Olan bilgiler de yayından kaldırılıyor. Bakalım ne olacak?

Son güncelleme: 09:25 05.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı