• Turkhane Logo

‘İstediğin kadar paket açıkla, ne bütçede para kaldı ne de israflar sonlandırıldı’

Ekonomi gündeminde gözler, Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ve 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine çevrildi. Ekonominin yol haritası niteliği taşıyan YEP’in bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması bekleniyor.

11:53 30 Eylül 2019 Pazartesi
‘İstediğin kadar paket açıkla, ne bütçede para kaldı ne de israflar sonlandırıldı’
Ekonomi gündeminde gözler, Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ve 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine çevrildi. Ekonominin yol haritası niteliği taşıyan YEP’in bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması bekleniyor.



YEP ile 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. Genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda hazırlanan planda, temel ekonomik büyüklükler yanında, makro politikalar, ilkeleri ve hedefler de yer alacak. 

Ekonomi yazarları bugün açıklanacak YEP’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu


Karar yazarı İbrahim Kahveci, YEP’in 2018 yılında ilk yarıda yüzde 6,18 büyümeye rağmen yüzde 3,8 büyüme hedefi koyduğunu ancak ilk yarıdaki 6,18 büyümeye rağmen yüzde 2,8 büyümenin kapandığını hatırlattı.

2018’in ikinci yarısında yüzde 1,78 büyüme hedeflemiş olan YEP’in hedefinin tutmadığını ifade eden Kahveci “İkinci yarıda ülkemiz ekonomisi yüzde -0,29 küçülme yaşamış oldu. Hedef büyüme, gerçek küçülme oldu. Daha yılın son üç ayında açıklanan programı bile tutturamamıştık. 2019 yılı için 2,3 büyüme hedefi koyduk ama onca çelişkili GSYH hesabına rağmen yılın ilk yarısını yüzde -1,92 küçülme ile kapattık bile” dedi.

Geçen yıl YEP ile 2019 yılı için konulan 2,3 büyümenin sağlanması için yılın ikinci yarısında tam yüzde 6,13 büyüme sağlanması gerektiğine dikkat çeken Kahveci, “Oysa bütün öncü göstergeler ekonomide yeniden durgunluğun yaşandığını, seçim nedeniyle açılan musluklarda kapanmaya başlayınca kuyunun dibinde debelendiğimizi gösteriyor. Baz etkisi ile yılın ikinci yarısında olsa olsa azıcık bir nüfus artışı büyümesi elde edebileceğiz, o kadar” değerlendirmesini yaptı.

İşsizlik oranının yüzde 14,0’a demir attığını belirten Kahveci, şöyle devam etti:

“Yani diyeceğim o ki, yeni bir üç yıllık program açıklanacak ama acaba açıklanan programa kim inanacak? Daha geçen yılı bile tutturamayan ve yazdıklarının nerede ise tamamı 2018 yılında bile çöpe giden program yenilenince nasıl bir inandırıcılık sağlayacak? Milletin her TL buluşunda dövize yatırdığı bir ortamda yeni YEP’i alkışlayacak TÜSİAD üyelerini de kapıda görebilecek miyiz?”

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu da bir önce YEP’in üzerinden bir yıl geçtiğini ve bu sürede ne yapıldığını sordu.

Muratoğlu, “Bilim adamlarımız deli gibi çalıştı, artmayan enflasyonu yarattı. Zamlar ne kadar büyük olursa enflasyon o kadar hızlı düşüyor. Formülü bizde saklı! Alınan kararların ciddiyeti de yok! Kaldır kahvehaneden Hüsnü dayıyı, yapsın benzer açıklamayı… Seviye yerlerde… Utanmasalar ‘kafam kadar dış ticaret hacmimiz’ var deyip koyacaklar noktayı” diye yazdı. 

Son haftalarda batan şirket haberlerine dikkat çeken Muratoğlu, “Oysa alınan önlemlerin hepsi para politikasının nimeti… Reel sektöre faydası yok ki! Yıllardır ülkeyi kötü yönetmenin, ekonomiyi tarumar etmenin, kaynakları kemirmenin, yandaşlara milyarlar yedirmenin faturası sadece bir yılda toparlanır mı? Gerçekten siz de buna inandınız mı?” diye sordu.

Önce adaletin ardından da kalkınmanın bitirildiğini belirten Muratoğlu, şöyle devam etti:

“Yepyeni Ekonomi Programı açıklanınca ne olacak? Gökten para mı yağacak? Yaşadığımız sefalet kaldığı yerden devam edecek! Yanlış yola girdik; ‘Rota yeniden hesaplanıyor’ belli ki! Oysa geçen programda 2020 ile 2021in zaten haritası açıklanmıştı. Belli ki yol acayip bir yere çıktı! Ne bütçede para kaldı. Ne israflar sonlandırıldı. Sen istediğin kadar paket aç, yol haritası açıkla… Ekonomiyi getirmişsin el açacak duruma… Hukukun üstünlüğü ve yasalara saygının geçerli olmadığı ülkelere yatırım yapılmaz. İstediğin kadar yol haritası çiz, kimse çıkmaz sokağa sapmaz.”

Son güncelleme: 11:53 30.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı