• Turkhane Logo

İşte ABD'nin mektupla uyardığı Türk şirketleri

ABD Hazine Bakanlığı'nın TÜSİAD'a mektup göndererek uyardığı şirketlerin isimleri ve yatırım maliyetleri belli oldu.

12:22 27 Ağustos 2022 Cumartesi
İşte ABD'nin mektupla uyardığı Türk şirketleri
ABD Hazine Bakanlığı'nın TÜSİAD'a mektup göndererek uyardığı şirketlerin isimleri ve yatırım maliyetleri belli oldu.

ABD Hazine Bakanlığı, ABDnin yaptırım uyguladığı Rus kişi veya kuruluşlarla ilişki kurulması halinde Türk kuruluşların yaptırım riskine maruz kalabileceğini belirten bir mektubu  TÜSİADa yollamıştı.


ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo, cumartesi günü görüştüğü Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaşa “Rus kurum ve kişilerin Türkiye’yi kullanarak yaptırımdan kaçınma girişimlerinden” duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Adeyemonun gönderdiği mektupla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türk iş dünyası örgütlerine iletilen mektubun iş çevrelerimizde bir endişe yaratması anlamsızdır dedi.

Reutersın haberine göre; Adeyamonun 45 bin üyesi olan TÜSİADa yaptığı uyarı, dikkatleri Şubatta Rusyanın Ukraynayı işgal etmesinden beri Rusyada yeni sermaye edinen veya orada halihazırda sermayeye sahip olan Türkiye merkezli şirketlere çevirdi.

TÜRK ŞİRKETLER
Dünyanın başlıca bira üreticilerinden AB Inbev Nisan ayında Rusya ve Ukraynadaki bira üretim ve pazarlama iştirakindeki paylarını, ortağı Anadolu Efese satmak için görüşmelere başladığını bildirmişti.

Arçelik, ABDli beyaz eşya üreticisi Whirlpoolun Rusyadaki üretim ve eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki satış ve pazarlama faaliyetlerini satın almak için Haziranda anlaşma imzalamıştı.

Fiba Perakende Grubu, Temmuz ayında İspanyol giyim markası Mangonun Rusyada franchise ortağı olmak için müzakerelere başladığını bildirmişti.

Türk ayakkabı zinciri FLO, Mayıs ayında Reebokın Rusyadaki mağazalarını satın almak için görüştüklerini belirtmişti.

BIST ŞİRKETLERİ RUSYA İŞTİRAKLERİNİN EN BÜYÜKLERİ
Şişecam, dört Rus iştirakinin sermayesinin 31.88 milyar ruble (530.4 milyon dolar) değerinde olduğunu ve 2021 sonunda Rus operasyonlarının 1.6 milyon ton üretim kapasitesi olduğunu bildirdi.

Zorlu Holdinge ait Vestel, Rus iştirakinin sermayesini 8.81 milyar ruble, satış ve operasyon birimleriyle beraber toplam Rus sermayesini de 9.30 milyar ruble olarak bildirildi.

İş Bankasının Rus iştirakinin varlıkları 4.76 milyar ruble değerinde.

Koç Holding şirketi Arçelik, 4.28 milyar ruble sermayesi olan Rus iştiraki Beko LLCnin mülkiyetinin tamamına sahip.

İnşaat devi Enka, Rus iştiraklerinin varlıklarının değerini 3.85 milyar ruble olarak bildirdi.

Denizbankın Rus iştirakinin sermayesi 1.13 milyar ruble olarak bildirildi.

Son güncelleme: 12:22 27.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı