• Turkhane Logo

İstanbul’da ekmeğe 2,5 liralık zam yolda

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, maliyetlerdeki artış nedeniyle ekmek fiyatının aralık ayı gelmeden 5 liradan 7,5 liraya çıkarılacağını duyurdu.

20:00 07 Kasım 2022 Pazartesi
İstanbul’da ekmeğe 2,5 liralık zam yolda
Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, maliyetlerdeki artış nedeniyle ekmek fiyatının aralık ayı gelmeden 5 liradan 7,5 liraya çıkarılacağını duyurdu.





Ekmek ardı ardına gelen zamlarla gündemdeki yerini koruyor. Resmi tarife olmadan ekmeği 5 liradan satan fırıncılar, şimdi de artan maliyetleri gerekçe göstererek ekmeği 7,5 TL’den satmaya hazırlanıyor.



Sözcü’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar ekmeğe 2 buçuk liralık zam yapılabileceğini söyledi. Ekmeğin maliyetinin 7 lira 30 kuruş olduğuna dikkat çeken Kolivar, “Bize elektriği ve doğalgazı sanayi tipi kullanıyorsunuz deniyor. Doğalgaz ve elektrikte sürekli zam yapılıyor” diyerek artan maliyetlere dikkat çekti.



Her ay 40 bin liranın altında doğalgaz, 40-50 binin altında elektrik faturası ödemediklerini kaydeden Kolivar, “Güya bunlara engel olacaklardı. Özellikle birinci talebimiz doğalgaz ve elektriğin ev tipine göre fiyatlandırılması” diyerek taleplerini dile getirdi.



“FIRINCIYI ÇOK AZ ŞEY AYAKTA TUTUYOR”



Maya üreticileri ile Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı toplantıda, girdi maliyetlerindeki malın KDV’sinin düşürüldüğünü ifade eden Kolivar, “Ama 240 liraya aldığımız maya 350 lira oldu. Fırıncıyı çok az şey ayakta tutuyor. Örneğin dükkan kiraları 9-10 bin liradan 50-60 liraya çıkmış durumda. Dükkanların kiralarını bir düşünün. Zam yapmayı hiç istemiyoruz, çare arıyoruz” diye konuştu.



En büyük sorunlardan birinin de kapasite sorunu olduğunu belirten Kolivar, “10 bin ekmek yapabilecek fırın, aynı işçi, aynı sigorta, aynı kapasiteyle 3 bin ekmek üretebiliyor. Ekmek 5 lira ama İstanbul’da 500 tane üretim izni olmayan fırın var. Ruhsatsızlarla birlikte 1500’e çıkıyor bu rakam. 4 bin fırın var İstanbul’da. Denetim yapılmamasından dolayı haksız rekabet de oluyor” ifadelerini kullandı.



“ZAM YAPAMAZSINIZ DENDİ, YAPMAK ZORUNDAYIZ”



“Biz yaşayamıyoruz. İster hükümet, ister Cumhurbaşkanı engel olmaya kalksın buna kimse engel olamaz” diyen Kolivar, şunları söyledi:



“Ekmeğin maliyeti şu anda 7 lira 30 kuruş. Bu rakam hiç ekstra koymadan, kâr koymadan ortaya çıkan maliyet rakamı. 2 ay önce valilik bizi çağırdı, ilçelerde fırıncıların kurduğu dernekler var onlarla da konuştu. Zam yapamazsınız dendi. Oda şikâyet etmişti ama yapacak hiçbir şeyimiz yok. Biz bunu yapmak zorundayız”

Son güncelleme: 20:00 07.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı