• Turkhane Logo

İstanbul da listede: En çok dolar milyarderine sahip 20 şehir

Uluslararası danışmanlık şirketi Wealth X'in 2018 Dünya Ultra Zenginler Raporu'na göre Hong Kong, New York'tan sonra en çok milyarderin yaşadığı şehir.

11:09 10 Ekim 2018 Çarşamba
İstanbul da listede: En çok dolar milyarderine sahip 20 şehir
Uluslararası danışmanlık şirketi Wealth X'in 2018 Dünya Ultra Zenginler Raporu'na göre Hong Kong, New York'tan sonra en çok milyarderin yaşadığı şehir.



İstanbulun 12. sıradan girdiği listeye göre, Hong Konglu milyarderlerin sayısına 2016dan bu yana 21 kişi daha eklendi ve ülkedeki ultra zenginlerin sayısı 93ü buldu.

BBC Türkçenin aktardığına göre, Hong Kongda ulaşımdan finansal hizmetler ve enerjiye birçok sektörü elinin altında bulunduran milyarder Li Ka-Shingin yüzü, sık sık eşitsizlik karşıtı protestolarda yer alıyor.


Wealth Xin raporu, dünyada en büyük milyarder nüfusuna sahip 10 kentin gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu ortaya koydu.

Rapora göre gelişmekte olan ülkelerde kaydedilen bu artış sonucu 2017de dünya üzerindeki servet sahiplerinin sayısı 2 bin 754 kişi ile rekor kırdı.

2017de serveti en az 1 milyar dolar olarak kayda geçen bu kişilerin toplam serveti ise 9,2 trilyon dolardı - ki bu rakam, Almanya ve Japonyanın toplam gayri safi yurtiçi hasılasından bile daha fazla.

En çok milyarderin yaşayan şehirler

/

Kentlerde milyarderlerin sayısında yaşanan artış, sosyal eşitsizlikler alanında çalışan ekonomistleri de ikiye böldü:

Ultra zenginlere yönelik vergi ve mevzuat düzenlemelerinin sıkılaştırılması çağrısında bulunan Oxfam sivil toplum kuruluşunun da aralarında olduğu bir grup, gelir uçurumunun ahlaki soru işaretlerine neden olduğunu söylüyor.

Bazıları ise, milyarderlerin en azından bir bölümünün kent halkı için olumlu yönde bir değişim yarattığını savunuyor.

Hindistanın en zengin adamı Mukesh Ambani, nüfusun yarısının slum adı verilen gecekondularda yaşadığı Mumbaide 27 katlı bir evde oturuyor.

Dünya Bankası Ekonomisti Caroline Freund da 2016da yayınlanan Zengin İnsanlar, Fakir Ülkeler isimli kitabında bunu savunuyor.

Freund, Zenginleri yerme gibi bir akım olduğu görülse de, bu insanlar birbirinden çok farklı. Her biri servetini farklı şekillerde oluşturduğu için de toplumdaki etkileri servetlerinin niteliğine göre değişiyor diyor.

Freund kendi kendilerini yaratan, yani servetleri kaynak temelli ya da özelleştirilmiş kamu varlığına bağlı olmayan milyarderlerin, kentlerindeki diğer insanlar için faydalı olabileceği görüşünde.

Amerikan Forbes dergisi, günümüzde milyarderlerin 72 ülkeye dağıldığını aktarıyor.

Çin, Hindistan ve Hong Kong iki haneli büyüme kaydederken Asyadaki milyarderler klübü de 784 kişiye çıktı. Asya bölgesinin milyarder nüfusu tarihte ilk kez Kuzey Amerika bölgesini (724 kişi) aşmış oldu.

Öte yandan Pekin Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, 2016 yılında Çin topraklarında toplam servetin üçte biri nüfusun yüzde 1ini oluşturan en zengin kesimin elindeydi.

Bölgenin yüzde 25lik en yoksul kesimi ise, toplam servetin sadece yüzde 1ine sahip olabildi.

İnsani Gelişme Endeksi HDI sıralamasının en altındaki 20 ülkeden 19una ev sahipliği yapan Afrika kıtasına bakalım.

Günümüzde Afrika ülkelerinde yaşayan milyarderlerin sayısı 44 kişi, toplam servetin tahmini net değeri ise 93 milyar dolar.

En çok dolar milyarderinin yaşadığı 10 ülke

/

 
 

Son güncelleme: 11:09 10.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı