• Turkhane Logo

İstanbul Boğazı'ndaki 600 yalıdan 100'ü yabancılara satıldı

İstanbul Boğazı'nda yalı fiyatları 30 milyon lira ila 500 milyon TL arasında değişiyor. Katarlılar'a 150 milyon dolara satılan Şehzade Burhanettin Yalısı en pahalı mülk oldu.

11:32 08 Haziran 2019 Cumartesi
İstanbul Boğazı'ndaki 600 yalıdan 100'ü yabancılara satıldı
İstanbul Boğazı'nda yalı fiyatları 30 milyon lira ila 500 milyon TL arasında değişiyor. Katarlılar'a 150 milyon dolara satılan Şehzade Burhanettin Yalısı en pahalı mülk oldu.

Türkiyede yabancıya konut satışlarının yüzde 82 arttığını belirten Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Yabancılar en çok İstanbuldan konut aldı.

Bunların başında Iraklı zenginler var. Özellikle Orta Doğulu zenginlerin gözü Boğazda dedi. Özellikle KDV muafiyeti, Türk vatandaşlığı için 250 bin dolarlık yatırım bedelinin yeterli olması gibi düzenlemeler ile yurtdışında düzenlenen fuarlardan sonra, yabancıya satışlardaki artış hız kesmiyor. İstanbul Boğazının üst düzey gelir grubuna sahip yabancıların tercih ettiği en önemli lokasyon olduğuna dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Orta Doğu ülkelerinden üst düzey gelir grubuna sahip belli bir kesimin İstanbul Boğazındaki yalı ve köşklere büyük ilgisi var. Avrupa yerine, İstanbulda yalı veya köşk tercih etmelerinin başlıca sebebi, daha kolay vatandaşlık alabilmeleri. Ev almak isteyenler Nisan-Mayıs aylarında İstanbula gelmeye başlar ve bu yoğunluk ekime kadar sürer.İstanbul Boğazında yalı fiyatları 30 milyon lira ila 500 milyon TL arasında değişiyor dedi.Yeni yıla hızlı başlayan yabancılara konut satışı, son 4 aydır aralıksız artıyor. Nisanda 3 bin 720 konut yabancıya satılırken, ilk 4 aylık rakam 13 bin 338e çıktı. Geçen yıl ilk 4 aydaki satış 7 bin 341di. Yani, yüzde 82lik artış söz konusu. Ulaşılan bu rakam, aynı zamanda bir rekora işaret ediyor. İstanbul ilk 4 ayda yabancıya 6 bin 160 konut satışıyla birinci oldu.

En çok konutu 2 bin 314 konutla Iraklılar alırken bunu, İranlı, Suudî, Rus ve Afganlar izledi.Irak, İran, Ürdün, Türk Cumhuriyetleri ve Katardan çok talep geldiğini belirten Evrim Kırmızıtaş Başaran, Son dönemde gayrimenkulde dolardan TLye geçiş de alımları kolaylaştırdı. Yalılar, yabancılara göre daha ulaşılabilir hale geldi. Katarlılara 150 milyon dolara satılan, Şehzade Burhanettin Yalısı, en pahalı mülk konumunda. Katarlılar yine Sarıyerde 75 milyon dolara yalı aldı. 600 yalının yaklaşık 100ünü yabancılar almış durumda. Orta Doğulular yalıları yazlık olarak kullanıyor diye konuştu.Hatırlanacağı gibi; Katar Emiri Şeyh Temim, 12 Mart 2015 tarihinde Türkiyeye ziyarette bulunmuştu.


Katar Emiri, Ankarada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp, çalışma ziyaretine devam ederken, ailesi İstanbulu gezdi. Bu ziyaret esnasında Katar Kraliçesi Anouda Erbilgin Yalısı da gösterildi. Yalıyı beğenen Kraliçe Anoud, satın alınmasını istedi ve Katar Emiri de hediye etti. Mülk, 100 milyon Avroluk rekor fiyatla el değiştirdi. Tapu kayıtlarında; yalının Katarlı işadamı Abdulhadi Mana Al-Hajriye satıldığı kaydedilse de, sahibesinin Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Saninin ikinci hanımı olan Katar Kraliçesi Anoud olduğu belirlendi.

YABANCIYA KONUT SATAN İHRACATÇI SAYILSIN TALEBİ

TÜRKİYEde yabancıya en çok konut satışının görüldüğü Antalyadaki 
sektör temsilcileri, ihracatçı olarak değerlendirilmek istiyor. Türkiyede yabancıya konut satışının ihracat sayılmasıyla ilgili Antalyada faaliyetler yürüten Helmann firması başkanı Selman Özgün, konut sektöründe ciddi bir durgunluk yaşanan bu dönemde, konunun yeniden gündeme alınmasının piyasaya hareketlilik kazandırılması açısından önemli olduğunu söyledi. Selman Özgün, 31 Mart seçim süreci, 24 Haziranda tekrarlanacak İstanbul seçim süreci ve piyasadaki ekonomik durgunluk yüzünden konut sektöründe ciddi durgunluk yaşandığını söyledi. İç piyasada seçimi bekleyelim, seçim sonrası duruma göre hareket edelim şeklinde bir algı olduğunu aktaran Özgün, nakden almak isteyenlerin seçim sonrası süreci beklediğini kaydetti.

YENİ İNŞAATLAR AZALIYOR, KONUTTA STOKLAR 3 YILDA ERİR

eni konut inşaatı ruhsatı azalınca, 1 milyon 800 bin adet civarındaki konut stokunun üç yılda eriyeceği öngörüldü. Dünyadan Leyla İlhanın haberine göre; gayrimenkul sektöründe konut satışları son bir yılda azalırken, stoktaki konut fazlalığı da dikkat çekici noktaya ulaştı. Sektör temsilcilerine göre stoklar ortalama 1 milyon 800 bini kabul edildiğinde ve Türkiyedeki ortalama konut ihtiyacının 600-650 bin olduğu düşünüldüğünde stokun 3 yılda eritilmesi söz konusu. Konut satışlarını canlandırmak için alıcıyı faizsiz yöntemle konut sahibi yapacak yeni modellerin uygulanmasının da piyasada konuşulduğu 

Kaynak: Yeniçağ

Son güncelleme: 11:32 08.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı