• Turkhane Logo

'İş Bankası'nın o hisseleri Hazine'ye geçerse, performansı nasıldı bilin isterim'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin Hazine'ye aktarılması konusunu sık sık gündeme getiriyor.

12:37 04 Mart 2019 Pazartesi
'İş Bankası'nın o hisseleri Hazine'ye geçerse, performansı nasıldı bilin isterim'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin Hazine'ye aktarılması konusunu sık sık gündeme getiriyor.





Seçimlerden sonra böylesi bir adımın gelip gelmeyeceği merak konusu olurken, T24 ekonomi yazarı Barış Soydan, Kayıtlara geçsin: İş Bankası krizi birçok bankadan iyi yönetiyor başlıklı yazısında, Birisi tarihe not düşsün ki, yarın öbür gün İş Bankası’ndaki CHP hisseleri Hazine’ye devredilirse bankanın performansının iyiye mi, kötüye mi gideceğini görebilelim! yorumunu yaptı.


Soydan, İş Bankasının kâr payı dağıtımının BDDK tarafından engellendiğini hatırlattığı yazısında, kararın CHPnin hisselerinin Hazineye aktarılmasının konuşulduğu bir ortamda gündeme gelmesinin tartışmalı olduğunu belirtti. 

BDDKnın, kâr payının dağıtılmasını özkaynak gerekçesiyle engellediğine değinen Soydan, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

İş Bankası söz konusu olunca insanın “Hangi özkaynak problemi?” diye sorası geliyor. (Özkaynak: Bankanın sermayesi. Sözlük anlamı: İşletme sahip ve ortaklıklarının bilanço tarihinde, işletmeye koymuş oldukları sermayenin tutarı.) Zira İş Bankası, 2018’de yüzde 15.5 ile borsaya açık bankalar arasında özkaynak kârlılığı en yüksek banka oldu. (2017’de bankanın özkaynak kârlılığı yüzde 16.3tü).  Üstelik üçüncü çeyrekte, yani Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında yüzde 12.2 düzeyinde olan özkaynak kârlılık oranı, krizin Türkiyeyi sarstığı son 3 ayda daha da artarak yüzde 14.6ya çıktı.

İş Bankası’nın kârındaki artış da dikkat çekici. Banka, Türkiye ekonomisinin daraldığı 2018’in son 3 ayında kârını yıllık bazda yüzde 192, bir önceki 3 aya göre ise yüzde 77 artırarak 2.2 milyar TL’ye çıkardı. Bu rakam, araştırma uzmanları platformu Research Turkey’ün anketinde yapılan ortalama kâr tahmininin yüzde 46 üzerindeydi.  Yani İş Bankası kârını beklentilerin de üzerinde artırdı.

İş Bankası’nın toplam kredi-mevduat oranında da iyileşme var: 2018’in üçüncü çeyreğinde, yani Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında yüzde 119 olan toplam kredi-mevduat oranı, son çeyrekte, yani Ekim-Kasım-Aralık’ta yüzde 106’ya geriledi. Kısacası banka, ayağını yorganına göre uzattı. (Ama bu durum, bankaların daha çok kredi vermesini isteyen ekonomi yönetiminin hoşuna gitmemiş olabilir.)

 

Son güncelleme: 12:37 04.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı