• Turkhane Logo

IPSOS araştırması: Türkiye'de ekonomik kaygılar güvenlik kaygısının önüne geçti

Uluslararası araştırma kuruluşu IPSOS “Dünyayı Neler Endişelendiriyor?” başlığı altında 28 ülkede düzenli bir anket yapıyor.

09:28 15 Aralık 2018 Cumartesi
IPSOS araştırması: Türkiye'de ekonomik kaygılar güvenlik kaygısının önüne geçti
Uluslararası araştırma kuruluşu IPSOS “Dünyayı Neler Endişelendiriyor?” başlığı altında 28 ülkede düzenli bir anket yapıyor.

Son rapor eylülde yayımlandı. 

Buna göre ülkesinde işlerin kötüye gittiğini düşünenlerin dünyadaki ortalama oranı yüzde 60.

Türkiye’de bu oran yüzde 66. Ortalamanın üstünde.


Her ülkede ankete katılanlara “ülkenizde en önemli üç sorun nedir” sorusu soruluyor. Buna göre dünyada en temel beş sorun sırasıyla “yolsuzluk, işsizlik, yoksulluk, suç/şiddet ve sağlık”.

Cumhuriyet yazarı Deniz Yıldırım Öncelikli sorunlar değişirken başlıklı köşe yazısında IPSOSun Eylül araştırmasının verilerinden bu istatistikleri aktarıyor:

IPSOS Eylül raporuna göre Türkiye’de halkın yüzde 66’sı “ülkemde işler iyiye gitmiyor” diyor... İlk sırada artık enflasyon/hayat pahalılığı var (yüzde 42); terör bu kez ikinci sırada, oranı yüzde 32’ye gerilemiş. Eğitim yüzde 31 ile yine üçüncü; işsizlik yüzde 28 ile dördüncü ve yoksulluk da yüzde 27 ile işsizliği izliyor.

Yıldırım IPSOSun araştırmasında ilk kez ekonomik sorunun birinci sıraya yerleşmesine dikkat çekiyor:

Yani güvenlik merkezli kaygıların yerini ekonomi almış durumda. Dünyayla Türkiye’deki gayri memnunları birleştiren bir eğilim uç veriyor uzun süre sonra. Yine dünyadaki eğilime paralel, 10 puanlık artışla göçmenler konusu da ilk 5’i zorluyor. Oranı yüzde 23. Yani ekonomik kötüleşmeyle göçmenleri buna sebep görme eğilimi eşzamanlı yükseliyor. Bu açıdan Türkiye’nin gayri memnunlarının sol ve sağ popülist siyasetlere giderek daha açık hale geldiğini belirtmek mümkün.

Bu tablonun AKP-MHP açısından zor bir sürecin habercisi olduğu yorumunu yapan Yıldırım Çünkü bu kez istedikleri gündem yok. Ya gerçekten ekonomik sorunları çözecekler; ya da kendilerine hep kazandıran güvenlik gündemini yeniden halkın temel sorun olarak görmesi için uğraşacaklar diyor.

 
 

Son güncelleme: 09:28 15.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı