• Turkhane Logo

İnşaatta kriz büyüyor: 'Kaynak bulunmadan yatırımların devamı sağlanamaz'

Ekonomik kriz, AKP iktidarının finans kalesi olarak görülen inşaat sektörünü derinden etkiledi.

13:49 15 Mayıs 2019 Çarşamba
İnşaatta kriz büyüyor: 'Kaynak bulunmadan yatırımların devamı sağlanamaz'
Ekonomik kriz, AKP iktidarının finans kalesi olarak görülen inşaat sektörünü derinden etkiledi.





Dövizdeki rekor artışlar karşısında bir borç sarmalı içine giren sektörde kredi bilançosunun ağırlaştığı haberleri geliyor.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Reuters’a yaptığı açıklamada, sektörde mevcut kredi borçlarının geri ödenmesinde yüksek kur ve faizler nedeniyle sıkıntının sürdüğünü söylüyor.

Erdoğan, çözüm olarak gündeme gelen gayrimenkul fonlarının ise yurt içi bankalar ağırlıklı yapısı ve yeni bir kaynak yaratamayacak olması nedeniyle inşaat sektöründeki sorunların çözümüne katkısının sınırlı kalacağını ifade ediyor.[View image on Twitter] [View image on Twitter] [View image on Twitter] [View image on Twitter]A.Fettah Ş[email protected]_Fettah_Sahin

İflas, iflas, ifkas...............

Hepsi de aşağı yukarı inşaat firması..

Para Analiz’in aktardığına göre, sektördeki sıkıntıların sürdüğünü belirten Ferdi Erdoğan, yasal ve kurumsal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu kaydediyor.

İnşaat sektörü, geçen yılın ikinci yarısından itibaren daralma sürecine girmiş, üçüncü çeyrekte yüzde 5.3, dördüncü çeyrekte ise 8.7 küçülmüştü.

İnşaat sektöründe 2019’un ilk iki çeyreğinde de küçülmenin devam edebileceğini belirten Erdoğan, şunları söylüyor:

“İnşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık 2019 yılında da sürüyor. Talep ve satışlardaki gerileme ile birlikte, nakit akışlarında daralma da devam ediyor. Mevcut banka kredi borçlarının geri ödenmesinde yüksek döviz kurları ve faizler nedeniyle sıkıntılar devam ediyor.”

İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişlerinin 2018 yılını 2010’dan bu yana en düşük seviyesinde kapattığını hatırlatan Erdoğan, 2019’da ise talep ve finansman sorunları nedeniyle yeni inşaat siparişlerindeki dalgalanmanın devam ettiğini belirtiyor.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam ediyor:

Hem kamu yatırımları hem de özel sektör yatırımları 2018 yılında hız kesti. Öncelik, her iki taraf için de sürdürülebilir nakit akışının sağlanması. Kaynak bulunmadan yatırımların devamı sağlanamaz. Altyapı yatırımlarına yıllar itibarıyla baktığımızda, 2013-2016 arasında her yıl 11-12 milyar dolar bandında yatırım yapılırken, 2017’de yatırımlar 14.5 milyar dolar seviyesine çıkmış, 2018 yılında ise 8.9 milyar seviyesine gerilemiştir. Yani yüzde 40’a yakın küçülmüştür. 2019 da farklı olmayacaktır.

Son güncelleme: 13:49 15.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı