• Turkhane Logo

İngiltere Gümrük Birliğinden çıkıyor

İngiltere Başbakanı Theresa May'in sözcüsü Brexit'in ardından İngiltere'nin AB'nin Gümrük Birliği'nden tamamen ayrılacağını söyledi.

16:27 27 Kasım 2017 Pazartesi
İngiltere Gümrük Birliğinden çıkıyor
İngiltere Başbakanı Theresa May'in sözcüsü Brexit'in ardından İngiltere'nin AB'nin Gümrük Birliği'nden tamamen ayrılacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa Mayin Sözcüsü İngilterenin Gümrük Birliğinden ayrılma kararı aldığını duyurdu. İrlandalı yetkililer Kuzey İrlanda veya İngilterenin Ortak Pazar ya da Gümrük Birliğinde kalması halinde İrlanda ve İngiltere arasında Brexit müzakerelerinde sorun yaratan sınır konusunun çözüleceği savunuluyordu.

Mayin sözcüsü yaptığı açıklamada Brexitin (İngilterenin ABden ayrılması) ardından İngilterenin AB üyesi İrlanda ile sınırda herhangi bir fiziksel alt yapıdan kaçınacağını ancak buna uygun çözümün iki ülke arasında gelecekteki ilişkiler çerçevesinde bulunabileceğini kaydetti.

İngilterenin ABnin Gümrük Birliğinden ve Ortak Pazardan ayrılacağını yineleyen Mayin sözcüsü Herhangi bir fiziksel alt yapıdan kaçınmaya kesin şekilde bağlılığımızı sürdürüyoruz ve bu konuda AB ile net görüşmeler gerçekleştirdik dedi.

Sözcü Ancak Brexit Bakanı David Davis aynı zamanda bunun sadece gelecekteki ilişki bağlamında çözülebileceği konusunda da açıktı ifadelerini kullandı.

İRLANDA, İNGİLTEREYE BREXİT SONRASI SINIR İÇİN BASKI YAPIYOR

AB Komisyonunun tarım ve kırsal kalkınmadan sorumlu üyesi Phil Hogan dün yaptığı açıklamada Başbakan Mayin Brexit sonrası Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti ile olan sınırlar konusundaki yaklaşımını değiştirmesi halinde tıkanan Brexit müzakerelerinin açılacağını savunmuştu.

Hogan, İrlanda adasını bölecek katı bir sınırdan kaçınmak için Mayin İngiltereyi AB Gümrük Birliği veya Ortak Pazardan çıkartmaktan vazgeçmesi halinde sınır sorununun kolayca çözüleceğini söylemişti.

İngiltere 28 üyeli birlikten 2019da ayrılmayı planlıyor.

Hogan, Observera yaptığı açıklamada  Kuzey İrlandanın bu yapılarda (Gümrük Birliği ve Ortak Pazar) kalmayı sürdürmesi gerektiğini söyleyerek Eğer İngiltere veya Kuzey İrlanda AB Gümrük Birliğinde ya da daha iyisi Ortak Pazarda kalmaya devam ederse sınır sorunu olmaz. Bu çok basit bir gerçek diye konuşmuştu.

FOX: İNGİLTERE GÜMRÜK BİRLİĞİ VE ORTAK PAZARDAN AYRILACAK

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox da  Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasının taslağı konusunda anlaşmaya varılmadan, İngiltereye bağlı olan Kuzey İrlanda sınırının Brexit sonrasındaki durumuyla ilgili sorunun çözümlenmeyeceğini söylemişti.

İngilterenin Brexitten sonra AB ile arasındaki ilişki belirsiz kaldıkça, sınır sorununun çözülmesinin çok zor olacağını söyleyan Fox, dün Sky Newsa yaptığı açıklamada Katı bir sınır olmasını istemiyoruz, ancak (Brexit sonrasında) İngiltere gümrük birliği ve Ortak Pazardan ayrılacak dedi.

Fox Nihai durum hakkında fikir sahibi olana kadar ve bu nihai durum konusunda müzakerelere girmeden kadar İrlanda sorununa da nihai bir yanıt alamayız ifadelerini kullandı.

Bu konu, ABnin Brexit görüşmelerinin ilerlemesi için yeterli ilerleme istediği üç ana konudan biri.

AB, 14-15 Aralık tarihlerinde düzenlenecek zirvede, ticaret müzakerelerinin gelecek yıl başlatılmasını onaylamadan önce bu koşulu öne sürüyor.

İrlanda hükümeti de, İrlanda Cumhuriyeti ile İngiliz toprağı sayılan Kuzey İrlanda arasında katı bir sınır olmayacağına dair yazılı güvence istiyor.

İrlanda ve AB yetkilileri, pasaport ve gümrük kontrolleri getirecek olan katı sınırdan kaçınmanın en iyi yolunun, gümrük yönetmeliklerini sınırın iki yanında da aynen uygulanması olduğu görüşündeler.

Ancak İngiliz hükümetini destekleyen Kuzey İrlanda partisi, bölgelerine Birleşik Krallıkta herhangi bir yerden farklı bir düzenleme getiren anlaşma olursa, karşı çıkacak.

Son güncelleme: 16:27 27.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı