• Turkhane Logo

İngiltere Brexit'in şokunu hala atlatamadı

Brexit müzakerelerinin en tartışmalı konusu olan Kuzey İrlanda'ya ilişkin kurallar İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında tatışma yaratmaya devam ediyor.

12:47 07 Eylül 2021 Salı
İngiltere Brexit'in şokunu hala atlatamadı
Brexit müzakerelerinin en tartışmalı konusu olan Kuzey İrlanda'ya ilişkin kurallar İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında tatışma yaratmaya devam ediyor.

İngiltere, Brexit sonrası Büyük Britanya adası ile Kuzey İrlanda arasındaki ticarette bazı malları gümrük ve tarifeden muaf tutmak için getirilen mühletleri uzatacaklarını açıkladı.

İngiltere Brexit Bakanı David Frost bu kararın Londra ile Brüksel arasında Brexit sonrası ticaretle ilgili müzakerelere daha çok zaman tanınmak üzere aldındığını belirtti.

Frost AB ile potansiyel ileri görüşmelere yer açmak ve bu görüşmeler sürerken iş dünyasına belirlilik ve istikrar sunmak için hükümet İrlanda Protokolünün şu anki uygulamasına devam edecektir ifadeleriyle bir bakanlık açıklaması yayınladı. Açıklamada bu durumun halen yürürlükte olan mühlet ve kolaylaştırmaları da kapsadığını kaydetti.

Brexitin uzun vadede ABye etkileri ne olacak, İskoçya bağımsız olursa ABye girebilecek mi?
İngiltere daha fazla vakit kaybetmeden Brexiti gerçekleştirmek adına, İrlanda adasında bir kara sınırı istemeyen ABnin baskısı karşısında Kuzey İrlandanın bazı AB kurallarına tabi olmasını ve Büyük Britanya adasından Kuzey İrlandaya gidecek mallarda denetim yapılmasını kabul etti.


Bu düzenleme Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolünde yer aldı. Ancak İngiltere, Kuzey İrlandayı fiilen Birleşik Krallıktan ayırarak Avrupa Birliğinin bir parçası haline getirdiği gerekçesiyle düzenlemeden rahatsız ve bir çok kez bu protokolün yürümediğini belirterek değişmesinde ısrarcı oldu. AB ise protokolün yeniden müzakere edilemesine karşı çıkıyor.
Mühlet uzatmaları AB tarafından uluslararası hukukun çiğnenmesi olarak nitelendiriliyor. Son uzatma kararı da her ne kadar AB tarafını rahatsız etse de, ABnin taraflar arasında bir krize dönüşmesini önlemek için tartışma açmaktan kaçınacağı belirtiliyor.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar da mühletin uzatılmasını anlayışla karşıladıklarını kaydetmesine karşın bu sürecin Kuzey İrlanda sorununa mevcut protokol çerçevesinde kalıcı çözüm bulmak için kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

İngilterenin 31 Ocak 2021de AB üyeliğinden ayrılması sonucu Kuzey İrlanda ile ticarette Brexit anlaşması çerçevesinde devreye girecek yeni denetimler için iş dünyasına alışma fırsatı tanınması adına 31 Mart 2021e kadar tanınan mühletler, İngiliz hükümeti tarafından tek taraflı olarak altı ay daha uzatılmıştı.

Son güncelleme: 12:47 07.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı