• Turkhane Logo

İkinci 128 milyar dolar vakası: Merkez Bankası’nın rezervlerinde 24 milyar dolar kayıp

Merkez Bankası’nın doları belli bir seviyede tutmak için bu yılın ilk üç ayında 24 milyar dolar müdahale satışı yaptığı ortaya çıktı.

14:18 12 Mayıs 2022 Perşembe
İkinci 128 milyar dolar vakası: Merkez Bankası’nın rezervlerinde 24 milyar dolar kayıp
Merkez Bankası’nın doları belli bir seviyede tutmak için bu yılın ilk üç ayında 24 milyar dolar müdahale satışı yaptığı ortaya çıktı.

Bu durum daha önce yapılan ve Merkez’in yedek akçesinin de satıldığı 128 milyar doların buharlaşmasını akıllara getirdi.

Dolar 15 lira duvarını yıkarken AKP Hükumetinin, doları belli bir seviyede tutma hedefi için yapılan müdahale amaçlı döviz satışları tam gaz devam ediyor.

Merkez Bankası’nın gizlediği rakamları açıklayan ekonomist Haluk Bürümcekçi, ilk çeyrekte net uluslararası rezervlerin artışında 24.3 milyar dolarlık eksik olduğunu öne sürdü.


MERKEZ BANKASI’NA AKAN DOLARLAR ORTADA YOK

Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, ekonomist Haluk Bürümcekçi 128 milyar dolardaki gibi rezerv erimesini verilerle ortaya koydu. Bürümcekçi’nin yaptığı hesaplamalara göre bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 24 milyar dolar müdahale amaçlı satış yapıldı. Bürümcekçi, son aylardaki döviz akımlarının önemli bir kısmı Merkez Bankası’na yönlendirilmesine rağmen bununla uyumlu bir rezerv birikimi sağlayamadığını vurguladı.

AZALMALARI RAKAMLARLA ORTAYA KOYDU

IMF tanımlı net uluslararası rezerv için hesaplama yapan Bürümcekçi, reeskont kredileri, kur korumalı mevduatta döviz dönüşümü ve ihracat gelirinin belli yüzdesinin alınması başta olmak üzere rezervlere döviz girişi sağlandığını belirterek çıkışların ise KİT’lere satış, swaplar, Hazine işlemleri olduğunu belirtti. Bürümcekçi’nin hesabına göre reeskont kredilerinden ilk çeyrekte 4.9 milyar dolarlık bir katkı sağlandı rezervlere. KKM’de dövizden dönüşten gelen miktar ise yaklaşık 28.6 milyar dolar seviyesinde. KİT’lere 12.8 milyar dolar döviz satılırken swaplardan 2.4 milyar dolar düşüş, Hazine işlemlerinden ise 1.2 milyar dolarlık azalma var.

24.3 MİLYAR DOLARLIK FARK VAR

İhracat bedellerinin yüzde 25’i hariç tutulduğunda uluslararası net rezervlerin 17.1 milyar dolar ilk çeyrekte artması gerekiyordu. Ancak resmi verilere göre artış 7.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Yani 9.3 milyar dolar daha az artış oldu. Her ay 5 milyar dolar seviyesinde ihracat bedeli eklendiğinde artışın yaklaşık 32.1 milyar dolar olması gerektiğini vurgulayan Bürümcekçi bunun da 24.3 milyar dolarlık fark oluşturduğunu vurguladı.

BANKALAR VASITASIYLA 24.3 MİLYAR DOLAR SATILDI

Hesap bize yaklaşık olarak 24.3 milyar dolarlık rezervin kamu bankaları eliyle veya Merkez Bankası tarafından döviz piyasalarına müdahale için kullanıldığını gösteriyor. Bürümcekçi bir çok verinin şeffaf olarak açıklanmadığı için hesaplamalarda hata payı olabileceğine de işaret etti. Bürümcekçi, talebin fazla olduğu günlerde karşılamak için satışların yapıldığını dile getirerek bu yapılmasaydı dolar/ TL’deki seviyenin çok daha yüksek olacağını vurguladı.
  Şu an olması gereken TCMB net rezervi ne kadar biliyor musunuz?

-31 Milyar USD (takribi)

Fakat -58,4 Milyar USD. Neden?

Çünkü 17 Aralıkdan beri takribi 27 Milyar USD müdahale var... pic.twitter.com/oUitysVZld — İris Cibre (@iriscibre) May 11, 2022
 

Son güncelleme: 14:18 12.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı