• Turkhane Logo

İhracat 168 milyar dolar, ithalat 223 milyar dolar

Ticaret Bakanı’nın tek kelime bahsetmediği ithalat rakamı 2018 yılında 223,1 milyar dolara yükseldi.

20:51 05 Ocak 2019 Cumartesi
İhracat 168 milyar dolar, ithalat 223 milyar dolar
Ticaret Bakanı’nın tek kelime bahsetmediği ithalat rakamı 2018 yılında 223,1 milyar dolara yükseldi.

2018’de Türkiye ekonomisindeki en kritik gelişme, döviz kurlarında yaşanan şok artışlardı. Türk Lirası (TL) yılı da döviz karşısında yaklaşık yüzde 40 oranında değer kaybıyla kapadı.

Bütün bu gelişmelere ve TL’nin büyük değer kaybına rağmen, Türkiye 2018 yılını 223,1 milyar dolarlık rekor ithalatla kapattı. 2018’de TL dolar karşısında yüzde 40, euro karşısında yüzde 50 değer kaybederken, ithalat sadece yüzde 4,6 düştü.

TİCARET BAKANI İTHALATTAN TEK KELİME BAHSETMEDİ


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 168 milyar dolarlık 2018 ihracatını Cumhuriyet tarihinin rekoru diye ilan ederken, ithalatta gelinen noktaya hiç değinmemesi, ekonomi çevrelerinden tepki aldı. Sn Bakan ayrıca siz sadece ihracattan değil ithalattan da sorumlu sunuz.Tamam ihracatı açıkladınız ithalatı kim açıklayacak?Her ay farklı şehirlerde ihracat açıklaması yapan TİM’e söyleyin ithatatı ve ihracatın katma değerini de açıklasın — Durmuş Yılmaz (@DurmusYillmaz) 4 Ocak 2019
İTHALATI KİM AÇIKLAYACAK?

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a seslenerek, “Sayın Bakan ayrıca siz sadece ihracattan değil ithalattan da sorumlusunuz. Tamam ihracatı açıkladınız ithalatı kim açıklayacak? Her ay farklı şehirlerde ihracat açıklaması yapan TİM’e söyleyin ithalat ve ihracatın katma değerini de açıklasın.” dedi.

İHRACATIN KATMA DEĞERİ KAÇ MİLYAR DOLAR?

İthalat meselesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sorduğunu ancak cevap alamadığını kaydeden Durmuş Yılmaz, şöyle devam etti:

“Meclis bütçe komisyonunda sordum ama yanıt alamadım. Tekrar sorayım. Sayın Bakan 168 milyar dolar ihracatın, ithal girdiler çıkarıldıktan sonra, katma değeri kaç milyar dolardır. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) hesaplayacak mali ve insan kaynağı vardır. Görelim 81 milyon 1 yıl boyunca ne kadar katma değere talim ediyoruz?”
Başarısız olmak başka, üstüne vatandaşla dalga geçmek başka. 2018de dolar %40 yükselmiş buna rağmen yıllık ithalat 223 milyar dolarla hala neredeyse zirvede. Ancak bakan çıkıp 168 milyar dolarla ihracat rekoru kırdık diyor, etrafındakiler de alkışlıyor. https://t.co/zL1JhkeLKM — M. Murat Kubilay (@mmkubilay) 4 Ocak 2019
VATANDAŞLA DALGA GEÇMEK BAŞKA

Ekonomist Murat Kubilay ise doların yükselişine rağmen ithalatın hala zirvede olmasına dikkat çekti.

Kubilay, “Başarısız olmak başka, üstüne vatandaşla dalga geçmek başka. 2018’de dolar yüzde 40 yükselmiş buna rağmen yıllık ithalat 223 milyar dolarla hala neredeyse zirvede. Ancak bakan çıkıp 168 milyar dolarla ihracat rekoru kırdık diyor, etrafındakiler de alkışlıyor.” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜLMÜŞ EKONOMİYE RAĞMEN 50 MİLYAR DOLAR AÇIK!

İktisatçı Mustafa Sönmez ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın “ihracat rekoru” açıklamasına, sosyal medya hesabından sert tepki gösterdi.

Sönmez, “Şu demeci okuyunca o aklıma geldi. Ticaret bakanısın, ihracat, madalyonun bir yüzü ise ithalat öteki yüzü. İhracatta rekoru söylüyorsun, ya ithalat ,ya küçülmüş ekonomiye rağmen 50 milyar $’ı aşan dış ticaret açığı?” yorumunu yaptı.

İHRACAT NASIL ARTIYOR?

Dr. Mahfi Eğilmez ise sosyal medya hesabından ihracattaki artışa ilginç bir yorum getirdi.

Üretimde kullandığımız girdilerin önemli bölümünü ithal ettiğimizi vurgulayan Eğilmez, “Bunlarla ürettiğimizin bir bölümünü ihraç ediyor çok daha büyük bir bölümünü içeride satıyoruz. İç talep düşünce bunları içeride satamayıp, yüksek kurdan yararlanıp dışarı satınca ithalat düşerken ihracat artabiliyor.” değerlendirmesini yaptı.

 

Son güncelleme: 20:51 05.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı