• Turkhane Logo

İHD’den BES tepkisi: Çalışanların birikimleri yasa yoluyla gasp ediliyor

İktidarın Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) biriken parayı işverenlere aktarmayı planlamasına bir tepki de İnsan Hakları Derneği’nden geldi.

15:06 11 Eylül 2020 Cuma
İHD’den BES tepkisi: Çalışanların birikimleri yasa yoluyla gasp ediliyor
İktidarın Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) biriken parayı işverenlere aktarmayı planlamasına bir tepki de İnsan Hakları Derneği’nden geldi.



Çalışanların birikimlerinin işverenlere kullandırılmasının, bu birikimlerin yasa yoluyla gasp edilmesi anlamına geldiği vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) paralarının çeşitli yatırımların finansmanında kullanılmasına hazırlanan iktidara tepki gösterdi.


“Çalışanların BES Birikiminin İşverenlere Kullandırılması Kabul Edilemez” başlıklı bir açıklama yapan İHD, “İşsizlik Fonunda biriken paranın işverenlere aktarılması yetmediği gibi şimdi de işçilerin sigorta fonunda birikimlerine göz dikilmektedir. Bununla zorunlu tasarrufa dönüştürülen sigorta fonundaki birikimin işverenler için bir can simidi haline getirilmesi planlanıyor” dedi.

“HÜKÜMET, PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maliye Bakanı Berat Albayrak ile düzenlediği basın toplantısında “BES’te (Bireysel Emeklilik Sigortası) toplanan 154 Milyarın reel sektöre kaynak olarak aktarılabileceğini” açıkladı. Cumhurbaşkanı aynı açıklamasında kamu destekli sigorta ve emeklilik şirketlerinin Türkiye Sigorta ve Anonim Şirketi ve Türkiye Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi adıyla birleştirildiğin duyurdu.

“İşçi ve emekçiler aldıkları ücretlerle yaşamını sürdürmekte zorlanırken, zorunlu olarak kesilen fonların işverenlere sermaye olarak aktarılması kabul edilecek bir durum değildir” denilen açıklamada “Hükümet pandemiyi bir fırsata dönüştürerek işçilerin birikimi olan İşsizlik Fonu’nu işverenlerin sermayesini güçlendirmeye yönelik kullanırken çalışan kesim ise açlıkla karşı karşıya kalmıştır” denildi.

“BİRİKİMLERİN YASA YOLUYLA GASP EDİLMESİ ANLAMINA GELİYOR”

Açıklama şöyle devam etti: “Hükümetin gerek işsizlik fonunda biriken parayı, gerek BES’te biriken parayı çalışanların, işsizlerin yaşamını iyileştirmek için kullanması gerekirken, işverenlere aktarması çalışanların birikimlerinin yasa yoluyla gasp edilmesi anlamına gelmektedir.

Pandemi sürecinde zor koşullarda, Covid-19 test sonuçları pozitif olduğu halde insanlar yaşamlarını ortaya koyarak üretim yapmaya devam etmektedirler. Bu koşullar altında çalışan-çalıştırılan insanların gerek İşsizlik Fonundan, gerekse BES’te biriken fonlarına el konulması hiçbir şekilde izahı mümkün olmayan bir durumdur.

“KARARNAMELERLE DEĞİL MESLEK ÖRGÜTLERİ İLE KARAR VERİLMELİ”

Hükümet BES’i zorunlu bir sigorta uygulaması kapsamından çıkarmalı ve sosyal güvenlik sisteminin eksiklikleri giderilmeli, iş güvenliğini ve bütün çalışanların tazminat hakkını güvenceye alacak düzenlemeler yapmalıdır. Buna rağmen, hükümet gerek İşsizlik Fonunda biriken, gerekse BES’te biriken fonları amaçları dışında kullanmamalıdır.

İşsizlik Fonu ve BES’te biriken paraların ne şekilde değerlendirileceğine kararnamelerle değil, çalışanların sendikaları ve mesleki örgütlerinin de iradesinin yansıyacağı demokratik ve şeffaf karar mekanizmalarıyla karar verilmelidir. Hükümet, pandemi sürecinde servet üzerinden vergi alarak, işsizlerin ve düşük ücretlilerin yaşamını iyileştirecek tedbirler almalıdır.”

Son güncelleme: 15:06 11.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı