• Turkhane Logo

Hükumetin toryum vaadi: Akaryakıt zamlarına çözüm olacak mı?

Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervini ne zaman çıkaracağı bilinmeyen Erdoğan hükumeti, şimdi de toryum bulduğunu duyurdu.

12:07 04 Nisan 2022 Pazartesi
Hükumetin toryum vaadi: Akaryakıt zamlarına çözüm olacak mı?
Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervini ne zaman çıkaracağı bilinmeyen Erdoğan hükumeti, şimdi de toryum bulduğunu duyurdu.


Hükümet kontrolündeki Sabah gazetesi, AKP’nin inşaatı bitirilmeyen nükleer santrallerde toryumu işleyip enerjideki dışa bağımlılığı sonlandıracağını öne sürdü. 

Türkiye’nin giderek büyüyen enerji açığı halka zam olarak yansıyor. Akaryakıta her gün gelen zamlar dolayısıyla AKP Hükumeti hızla oy kaybediyor. Yandaş Sabah gazetesi ise, AKP Hükumeti’nin enerjide dışa bağımlılığı toryum gazıyla bitireceğini iddia etti.


Gazete haberinde, hükumetin daha temelleri dahi atılmayan Sinop ve Trakya’da kuracağı nükleer santrallerde toryum madenini işleyerek enerjide dışa bağımlılığı bitireceğini iddia etti.

DÜNYADAKİ TORYUMUN YARISI TÜRKİYE’DE

Sabah gazetesinden Barış Şimşek imzalı haberde Türkiye’nin dünyadaki rezervin yarısına sahip olduğu toryum için harekete geçtiği belirtilerek, toryumun, Sinop ve Trakya’da planlanan nükleer santrallerde kullanımı hedeflendiği öne sürüldü.



ERDOĞAN ÜMİDİNİ TORYUMA BAĞLADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Enerjide çok daha farklı alanlar açılacak” diyerek bunun sinyallerini verdiği öne sürülen haberde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geleceğin enerji kaynağı olan toryumun nadir toprak elementlerinden ayrıştırılması ve yan ürün olarak kazanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürüttüğü belirtildi.

NE ZAMAN ENERJİ ÜRETİLECEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ YOK

Toryumun Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığını tamamen bitireceği öne sürülen haberde Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) da TÜBİTAK iş birliği ile toryum kullanan ergimiş tuz reaktörleri çalışmalarına başlandığı kaydedildi. Haberde toryumdan enerji üretiminin ne zaman başlayacağı bilgisi ise yer almadı.

320 MİLYAR METREKÜP GAZ ÇIKACAK MI?

Tayyip Erdoğan, damadı dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ağustos 2020’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu büyük bir müjde olarak açıklamıştı. Doğalgazın 2023 yılında çıkarılacağı duyuruldu. Ancak bu konuda bir gelişme yaşanmadı.

Son güncelleme: 12:07 04.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı