• Turkhane Logo

'Herkes doları merak ediyor, taşları yerinden oynatacak olasılık...'

31 Mart seçimlerine sayılı günler kaldı, normal takvime göre bir 4,5 yıl kadar seçimlere ara verilecek.

09:01 21 Mart 2019 Perşembe
'Herkes doları merak ediyor, taşları yerinden oynatacak olasılık...'
31 Mart seçimlerine sayılı günler kaldı, normal takvime göre bir 4,5 yıl kadar seçimlere ara verilecek.

Seçimlerin olası sonuçlarının yanı sıra merak edilen en önemli konulardan biri de ekonomideki gidişatın nasıl olacağı ve dolar meselesi…

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, “Birincisi her ne kadar Cumhurbaşkanı seçimiyle birebir kıyaslama yapılamayacaksa da ittifakların oy oranının nasıl değiştiğine bakılacak” diyor.

Ankara ve İstanbulu hangi ittifakın kazandığının önemli olacağına dikkat çeken Aktaş, “Bu iller Millet ittifakına geçer, ama Cumhur ittifakı Türkiye çoğunluğunu korursa bu ittifak ciddi bir sarsıntı yaşar ama devam eder. Ve taşları yerinden oynatacak son olasılık; Millet ittifakı Ankara ve İstanbulu kazanır, Türkiye genelindeki oy oranında da çoğunluğu elde ederse çok şey değişir” görüşünü dile getiriyor.


“Yaygın kanı, döviz kurunun seçimden sonra fırlayıp gideceği yönünde” diyen Aktaş, “Vatandaş da böyle düşünüyor, şirketler de... Ama bu kez yalnızca düşünmekle, tahmin edilmekle kalınmıyor, bir anlamda bu tahminin ‘gereği’ de yerine getiriliyor. Hem vatandaşlar, hem şirketler döviz topluyor” ifadesini kullanıyor.

Son üç yılın ocak ve şubat ayları ile martın ilk haftasındaki döviz tevdiat hesabı artışını irdeleyen ekonomist, 2017de 10 Marta kadar vatandaşların döviz hesaplarının 1.2 milyar, şirketlerin 665 milyon dolar arttığını söylüyor.

2018de 9 Marta kadar vatandaşın döviz hesabında 1.6 milyar, şirketlerin hesabında 1.5 milyar dolar artış olmuş. 2019’da ise 8 Marta kadar olan dönemde vatandaşın döviz tevdiat hesabında 6.6 milyar, şirketlerin hesabında 2.7 milyar dolar artış gerçekleşmiş.

Aktaş, “Bunlar, bankalara yatırılan tutarlar. Yastık altına giden tutarı bilme şansımız hiç yok tabii ki” diyor.

“Döviz kurunda düşüş olacağını bekleyen döviz alıp stoklar mı?” diye soran yazar, dolar kurunun geçen yılın kasım ayından bu yana son beş aydır adeta sabit olduğunu ifade ediyor.

“Dolar sanki 5.25 ile 5.40 arasına sıkışmış gibi. Bu durum biraz da ‘enerji birikmesi’ gibi yorumlanıyor” diyen Aktaş, Türkiyenin ABD ile arasının açılmasına yol açabilecek S-400 konusunun kuru doğrudan etkileyeceğinden bahsediyor. Böyle bir gerginliğin, Batılı fonların Türkiyeden uzak durmasına yol açabileceğini kaydediyor.

Seçimden sonra piyasayı canlandıracak radikal ekonomik önlemler geleceğini söyleyen Aktaş, “Peki bu önlemler piyasaya bir şekilde para pompalanması ve bu da kurların yükselmesi sonucunu doğurursa? Bu önlemler çerçevesinde örneğin İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları kullanılır ve buradan milyarlarca lira piyasaya girerse?” sorularına cevap arıyor.

Son güncelleme: 09:01 21.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı